Hírek

Utánpótlás Magyar Bajnokság 2019

Gyermek – Újonc – Serdülő Párbajtőr Magyar Bajnokság
Törpici Párbajtőr Idényzáró Balaton Bajnokság
Keszthely, 2019. június 16–21.

A 2018/2019-es idény Gyermek – Újonc – Serdülő Párbajtőr Magyar Bajnokság, valamint a Törpici Párbajtőr Idényzáró Balaton Bajnokság küzdelmei zajlottak a múlt hét során, ezúttal Keszthelyen, a Balaton Vívóklub rendezésében.
A PTE-PEAC Vívószakosztálya a tavalyi idényben igen eredményesen szerepelt az Olimpici Magyar Bajnokságon: akkor a hat nap során három döntős helyezést és további értékes helyezéseket értek el az egyesület fiatal párbajtőrözői. Idén is a 6 nap során 4 korosztályban, 16 versenyszámban versenyeztek a párbajtőrözők, ezúttal összesen 736 egyéni induló között szálltak versenybe a pécsiek is. Az eredmények ugyan nem mutatnak hasonlóságot a tavalyi országos bajnoksággal, ám értékes helyezésekben ezúttal sem volt hiány.
A legeredményesebb versenyző szerepébe Herke Réka bújt, aki saját korosztályában, a gyermek versenyszámban ezüstérmet szerzett, felversenyzéssel pedig az újoncok között 16., a serdülők között a 15. helyen végzett.
A pécsi gyermek leány csapat 6. helyezése, valamint  az újonc leány csapat 5. helyezése is kiváló eredmény.
Részletes beszámoló korcsoportonként:

Törpici korosztály (U10)
A legkisebbek korcsoportjában a leányok közül Varga Judit a 23. helyezést érte el az 56 fős mezőnyben. A törpici fiúk versenye 69 vívóval zajlott, és Bagoly Benedek egészen a nyolcaddöntőig menetelt: a 10. helyen zárta a versenyt.

A leányok csapatversenyében a versenyrutin gyakorlása volt a cél, így két pécsi csapat is indult a 12 nevezett között: a PTE-PEAC 1 (Fodor Bianka, Megyeri Alíz, Varga Judit) a 9. míg a 2. csapat (Nyári Boróka, Paik Petra, Sörös Eszter) a 12. helyen végzett.
A fiúk versenyében nyolc csapat versengett, a PTE-PEAC (Bagoly Benedek, Bernhardt Áron, Nagy-Tószegi Soma, Szentpáli Dániel) a 7. helyen végzett.

 

Gyermek korosztály (U11–12):
A fiúk 125 fős mezőnyében Kosztor-Nemes Boldizsár a 30., Gyenis Máté a 48., Bótor Zerind az 56., Nyári Koppány a 62., Lippai Máté pedig a 63. helyezésig jutottak.

A legszebb eredményt a gyermek leányok versenyében szerezte meg pécsi versenyző: Herke Réka csodálatos ezüstérmet szerzett a 88 fős mezőnyben. A csoportfordulót 5 győzelem / 1 vereség arányban fejezte be, s a táblán két szorosabb asszója is akadt, de egészen a döntőig jutott öt remek győzelemmel. Az aranyéremért zajló asszóban is csak egyetlen találattal maradt le. Ellenfele, a rutinos Nagy Emma 15/14 arányban nyert, ám Réka számára ez az ezüstérem az idény méltó befejezése.

Herke Réka megérdemelten áll a dobogó második fokán. Csodás ezüstérmet szerzett korcsoportjának 88 fős mezőnyében | fotó: pecsivivas.hu

További pécsi eredmények: Jakobi Júlia 20., Doma Boglárka 24., Machlik Míra 61.

A korosztály csapatversenyei népesek voltak: a fiúk között 21 csapat nevezett. A Bótor Zerind, Gyenis Máté, Kosztor-Nemes Boldizsár, Lippai Máté alkotta csapat a 12. helyen végzett.
A leányok 17 csapatba tömörülve versengtek. A Doma Boglárka, Herke Réka, Jakobi Júlia, Machlik Míra alkotta négyes egy igen fölényes győzelemmel került a legjobb nyolc közé (PTE-PEAC / INTERFENCING, 45/17), ám kikapott a TAPOLCA VK (45/41) együttesétől. Az 5–8-as táblán legyőzték a SZOLNOK csapatát (45/44), majd kikaptak az MTK-tól (43/45), így a PTE-PEAC a 6. helyen zárt.

 

Újonc korosztály (U13):
Az újonc srácok 99-en léptek pástra. Reuter Ákos és Farkas Bulcsú is a 16-ba jutás során kaptak ki, és a 18. illetve a 23. helyen végeztek.
Lippai Máté felversenyezve az 51. helyen végzett, Puskás Péter az 59. helyen fejezte be a versenyt.

A leányok versenyében is akadt felversenyző pécsi: Herke Réka az idősebbek között is szépen szerepelt: a 16. helyen zárt a 101 fős mezőnyben, valamint Jakobi Júlia, aki a 23. helyen zárt.
További pécsi eredmények: 50. Machlik Míra, 54. Imre Luca, 57. Doma Zsófia.

A csapatversenyekben a fiúk 18 csapat között a 9. helyen végeztek. A legjobb nyolc közé ugyan nem sikerült bejutnia a Farkas Bulcsú, Puskás Péter, Reuter Ákos alkotta csapatnak a DVE ellenében (41/34), ám a helyosztóban mindent nyertek a 9. helyért: a TAPOLCA VK ellen 45/22, a SZOLNOKI SPORTISKOLA ellen 45/43, végül az AVA ellen 38/31 arányban győzedelmeskedtek.

A leányok versenyében 19 csapat játszott. A PTE-PEAC 1 (Doma Zsófia, Herke Réka, Imre Luca, Jakobi Júlia) a remek 5. helyen végzett, miután a BÉKESSY DEBRECEN 45/29 arányú legyőzésével bejutottak a legjobb nyolc közé… ám a továbbjutásért az MTK 45/32-re nyert. A helyosztóban viszont a pécsi leányok
túlléptek a BALATON VK és a VASAS 1 csapatán is, biztosítva ezzel az 5. helyezést.

Két igazi újonc között két gyerkőc, és az edző Bokrétás Csaba. Az eredmény: egy 5. helyezés 19 csapat versenyében | fotó: pecsivivas.hu

A PTE-PEAC 2 (Füredi Anna, Machlik Míra, Odrobina Zsófia) sajnos kiesett a 16 közé jutásért, az ÉTC ellen 45/41 arányban vesztettek, így maradtak a 19. helyen.

 

Serdülő korosztály(U14)
Az Olimpici GP rendszerét elhagyók korcsoportjában nemigen sikerült jelentős pécsi jelenlétre szert tenni a fiúk 95 fős mezőnyében: a legjobb pécsi a felversenyző Farkas Bulcsú volt 41. helyezésével.
A leányok jobban szerepeltek, hiszen a 102 fős mezőnyben ismét Herke Réka hozta a legtöbb pontot Pécsre: még két korcsoporttal feljebb is eljutott a negyeddöntő kapujába, és nem lehet szégyelnivalója abban, hogy a nála idősebb, tapasztaltabb, jelentős versenyrutinnal bíró debreceni Kálmán Zillétől kikapott 14/11 arányban. “Ár/érték arányát” tekintve a legjelentősebb eredménynek tekinthető a még csak gyermek korcsoportos Herke Réka 15. helyezése a serdülők között. Imre Luca a 28., Machlik Borbála az 50., Doma Zsófia az 54., Magda Jázmin pedig a 60. helyen végzett.

A serdülő csapatok versenyében sajnos a PTE-PEAC nem állíthatott ki csapatot, de a leányok két csapattal is részt vettek a 18 csapat részvételével zajló küzdelemben.
A PTE-PEAC 1 (Doma Zsófia, Herke Réka, Imre Luca, Machlik Borbála) a 10. helyen végzett, míg a PTE-PEAC 2 (Lorch Nikoletta, Machlik Míra, Magda Jázmin) a 14. helyezést érte el.
A nyolcba jutásért mindkét csapat erős fővárosi csapattal került szembe (PTE-PEAC 1 / BHSE 45/41, és PTE-PEAC 2 / VASAS 45/18), majd a vereségek után egymással (45/30). Az erősebb PTE-PEAC 1 egy további győzelmet (OMS-TATA 45/33) és vereséget (TAPOLCA VK 26/45) könyvelhetett el a 10. helyezés megszerzéséért. A PTE-PEAC 2 szintén egy győzelemmel (BÉKESSY DEBRECEN 45/42) és egy vereséggel (INTERFENCING 23/45) kötött ki a 14. helyen.

Részletes eredmények és napi fotóalbumok az Olimpici GP hírében!

 

Az OB igazi idényzáró  jellege miatt  is megérdemlik a szakosztály edzői a köszönetnyilvánítást az idény során végzett munkájukért, és az OB-n végzett támogató, edzői tevékenységükért is! A következő idényre is hasonló, és még szebb eredményeket Danka Sándor, Bokrétás Csaba, Hesz Krisztián, Antonovics Dóra, Patócs Zsolt, Farkas György, Kovács Dávid, Plazzeriano Gábor!
Köszönetet érdemel a szakszerű irányításért Hoffbauer Márk szakosztályvezető, valamint fegyvermesteri tevékenységéért Danka László.
Köszönet a szülőknek is türelmükért, áldozatvállalásukért; sose feledjék: a cél közös!
Csodás nyarat, sok mozgással!