Gaál Csaba

Gaál Csaba (1941 – 2009)

szakedző

Gaál Csaba 1941-ben született, 1964-ben végezte el a TF szakedzői szakát.

Pécsre kerülése előtt edzősködött Kaposváron, majd a főváros több klubjában: az OSC-ben, a Honvédban, a Petőfiben, a TF-en. Tőrözött és kardozott Kaposváron és az OSC-ben. Előbbi helyen többször tanította a színészeket a vívás színpadias elsajátítására. Jó érzékkel vetette papírra a vívás mozdulatait; számos könyvben az ő ábrái illusztrálják az elméletet – többek között a világhírű, Vass Imre – féle 1965-ös, számtalan nyelven megjelent Párbajtőrvívás című szakkönyvben.

Nyílt titok, hogy sokat tett a kard találatjelzők kifejlesztéséért. Emellett szinte az összes hazai vívóterem találatjelzője átment a kezén, legtöbbje nem is pusztán javítás végett: ő maga alkotta meg azok jelentős részét.

Negyven év edzői tevékenysége során több száz tanítványnak adta át a kitartás és becsület velejét a fegyver által. Szerény természete, finom humora is csak építette tekintélyét, melyet a PTE-PEAC aranygyűrűvel ismert el 2007-ben.

A pécsi Sport utcai vívóterem bezárásával az új helyszínre is az ő találatjelzői kerültek. Az új vívótermet 2008 tavaszán – nem sokkal birtokbavételét követően – Gaál Csaba vívóteremmé avatták a pécsi vívók. Betegsége 2009 nyarán gyengítette le; Csaba bácsi egy nappal negyvenedik házassági évfordulójuk előtt hagyta hátra feleségét, és számos tanítványát.

Gaál Csaba halálával nemcsak a pécsi vívás, de a hazai és nemzetközi vívóélet is egy pótolhatatlan embert vesztett el. Gaál Csaba neve örökre egybeforrt a pécsi vívással – és a pécsi vívók mozdulataiban, észjárásában Csaba bácsi örökké élni fog.

Emlékét mindörökre megőrizzük!

Sőt, úgy gondoljuk, hogy az emlékezést aktívan, rendszeres közösségi eseménybe szervezve tehetjük élővé. Évente megrendezzük a Gaál Csaba Emlékversenyt, mely 2012-től nagy eséllyel lesz egyben a 3. korcsoportos kard Diákolimpia. Erre Csaba bácsi egész biztosan büszke lenne. A legjobb utánpótlás korú vívót minden naptári év elején jutalmazzuk Gaál Csaba díjjal – előző évi eredményei alapján. Az itt kiosztott díj és az emlékverseny is azt szorgalmazza, hogy jeles mesteredzőnk emlékét több korosztályon átívelve hosszú időkig megőrizhessük.

Csaba bácsi mindig is nagy érzékkel forgatta a technikai eszközöket. A lenti összeállítást az ő emlékére hoztuk össze, a felvételeken 8 mm-es kamerával vette filmre tanítványait, és a film végén ő maga is látható.