Hírek

Pécsivívók határon innen és túl

Nemzetközi és hazai pástokon is szerepeltek a szakosztály párbajtőrözői a hétvége során.

St. Duje’s Cup
Split, Horvátország, 2018, október 13–14.
A FIE, azaz a Nemzetközi Vívószövetség párbajtőr satelliteversenye egyben válogató is volt a magyar versenyzőknek, így a 152 fős mezőnyben 35 hazai vívó is indult; köztük a PTE-PEAC versenyzője, Öhlmüller Sarolta. Saci a csoportkör három győzelme és három veresége után a ranglista 81. helyéről kezdte a táblát. A 64-be jutásért honfitársát, a 32-ért és a 16-ért is német ellenfelét győzte le. A legjobb 8-ba már nem sikerült bekerülnie, mivel az orosz válogatottban is szereplő Koloba elleni szoros asszóban elfáradt. A 15/12 arányú vereség ellenére a helyezés remek: Saci a 15. helyen végzett.

 

XXII. Veterán Vívó Világbajnokság
Livorno, Olaszország, 2018. október 8–14.
Az igen tapasztalt felnőttek, tehát az ötvenesek és még idősebbek világversenyén indult két pécsi párbajtőröző, Rab Attila és Benedek Dezső.
Benedek a 70+ korcsoport csoportkörében egy győzelmet szerzett, a táblán pedig honfitársával vívott: Lipták ezúttal jobban hitt a győzelemben, így a pécsi a 62 fős mezőny 51. helyén végzett.
Rab Attila a csoportkörben még egyáltalán nem melegedett be, így az 50+ korcsoport 99 fős mezőnyében a rangsor 91. helyéről kezdte a táblát. Az első asszóra sikerült jól ráhangolódnia, így a svájci ellenfél meglepetésére 10/4 arányú győzelmet szerzett. Majd két svéd ellenfél következett: a 32 közé jutásért ismét 10/4 arányú győzelem Sjodahl ellen, majd a 16-ba kerülést Larsson akadályozta meg, ismét 10/4, csak ezúttal a svédnek. Attila eredménye így is a kategória legjobb magyar eredménye a világbajnokságon megszerzett 32. helyezésével.

Rab nagy magabiztossággal jutott be a 32 közé a svéd Sjodahl legyőzésével | fotó: pecsivivas.hu

Attila a csapatversenyben tartalékként szerepelt: a magyar férfi párbajtőrcsapat a 18 induló nemzet között végül a 7. helyet szerezte meg: a csoportmérkőzések során legyőzték a FIE csapatát, kikaptak a svéd csapattól. A táblán a legjobb nyolc közé a svájci csapat legyőzésével kerültek, ám a négybe jutásért a legjobb helyre sorolt hazai csapat várt a magyarokra: Olaszország/Magyarország 30/24.

 

Felnőtt Vidék Bajnokság 2018
Szeged, 2018. október 13–14.
A férfi párbajtőr mezőnyben 43 versenyző indult, s mindhárom pécsi versenyző a legjobb 16 közé került: Deák Szilárd bronzérmet szerzett, Hesz Krisztián és Kovács Andor is a 9. helyen, Merkl Levente a 13. helyen végzett.
A női párbajtőrben 16 induló között szerzett esüstérmet Póka Bea, Antonovics Dóra a 8. helyen zárta a versenyt.

Az idei Vidék Bajnokság három pécsi éremszerzője: Póka ezüst, Deák bronz, Antonovics 8. helyezésért vehette át. | fotó: pecsivivas.hu

A férfi párbajtőrözők csapatversenyében 10 csapat indult, a PTE-PEAC – Deák, Hesz, Kovács, Merkl – az 5. helyen végzett. A négybe jutásért vereséget szenvedtek a versenyen végül aranyérmet szerző Békessy Debrecen csapatától, ám az ötödik helyért szép győzelmet arattak a Csomorkány, majd az SZVSE csapata ellen 45/28 és 45/32 arányban.

 

Nyílt edzés: PTE-PEAC – Budapesti Honvéd SE
Pécs, 2018. október 12.
A Budapesti Honvéd válogatott vívói Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedzővel a Református Gimnázium tornacsarnokába látogattak egy pénteki edzésre. A rendezvényen részt vettek a Honvéd olimpikon, világbajnoki résztvevő és válogatott sportolói egyaránt. A pécsi gyerekeknek és versenyzőknek lehetőségük nyílt, hogy a hazai és nemzetközi élvonal legjobbjaitól tanuljanak, és vívjanak is velük. A nyílt edzésen több mint 80 vívó vett részt. Az edzés végén a gyerekeknek lehetőségük nyílt autogramok begyűjtésére is. A PEAC és a Honvéd vívóin kívül a komlói Villa Complov vívói is részt vettek az eseményen.
Köszönet a Honvéd vívóinak, hogy részvételükkel felejthetettlenné tették a pécsivívók számára ezt a napot!

Micsoda létszám! Pécsivívók, s a BHSE szuper delegációja egy közös csoportképen. | fotó: pecsivivas.hu