Hírek

Pécsi a legjobb magyar a kanadai világkupán

✫ A kanadai felnőtt férfi párbajtőr világkupán Berta Dániel a magyar válogatott legjobbjaként a 23. helyezért érte el…
✫ Az itáliai junior világkupán Tóth Gergely a 19. helyen végzett…
✫ Az egri kerekesszékes vívó világkupának pécsi résztvevői is voltak…


Junior Világkupa

Udine, 2017. február 18.
Tóth Gergely a 154 fős junior férfi mezőny egy tucat magyar versenyzőjének egyike volt a hétvégi észak-olasz kupán. Gege remek vívással oldotta meg a csoportfordulót, öt győzelme mellé egyetlen vereség jutott csak. A rangsor 10. helyéről kezdhette a táblát: legyőzte a 64-es táblán a japán Kano-t 15/13-ra, a 32 között viszont az olasz Cini nem hagyta a 16 közé jutásban, így Gege a 19. helyen végzett. Két honfitársa is a verseny dobogósa: Andrásfi ezüst, Koch bronzérmes.

IWAS Kerekesszékes Vívó Világkupa

Eger, 2017. február 18.
A pécsi kerekesszékes vívók csak rövid ideje vívnak, így versenyrutinjuk is igen friss. Ennek ellenére a PTE-PEAC Vívószakosztálya igen büszke arra, hogy elhivatottságuknak köszönhetően részt vehettek a hazai rendezésű világkupán Egerben.

Somogyvári Imre | fotó: iWAS

Somogyvári Imre a férfi A-csoport, Kuizs Zoltán a férfi B-csoport, Molnár Gyöngyi a női B-csoport párbajtőrözői között indult, de nem kerültek táblára ezúttal.
A magyar delegáció a három fegyvernem egyéni- és csapatversenyein összesen három aranyat, három ezüstöt és két bronzot szerzett.

2017 Peter Bakonyi Fencing World Cup

Vancouver, 2017. február 18–19.
Az riói olimpiai kvalifikáció egyik fontos állomása volt a tavalyi kanadai VK. Szakosztályunk tavaly februári beharangozó– és beszámolóhírében is az állt, hogy a két pécsi – Berta és Peterdi – tűzközelből, a válogatott tagjaiként élhetik át az akkor már stabil olimpiai keret szereplését.. a csapat akkor aranyármet szerzett, amellyel bebiztosították helyüket az olimpián. Azóta Boczkó Gábor visszavonult, Imre Géza sérülés miatt pihenteti az idényt. Így az idei szezontól megfiatalodott a keret, Berta mellett Peterdit beelőzve Siklósi Gergely és Bányai Zsombor lehetett ott az idei VK-n. Somfai Péter előlépett rangidőssé, a sérülés miatt kényszerpihenős Rédli András pedig ezzel a versennyel tért vissza.
A tavalyi egyéni versenyszámban 30. helyezést elérő Berta Dani ugyan idén is a 16 közé jutásért vérzett el, teljesítménye egyre magabiztosabb. A tavalyi 192 fős gigamezőny idén kevésbé volt népes: a világ 165 vívója a legjobbak közül.
Dani a csoportfordulót remekül teljesítette: az 5 győzelem 1 vereség felrepítette a főtáblára, hiszen a 16 kiemelt versenyző mellé bekerülő 16 közé vívta magát – igaz, pont 16-ként: így a 64-es főtáblán első ellenfele a tábla 33. helyezettje volt.

Dani és a válogatott edző Dancsházy-Nagy Tamás

A francia Marchal fej-fej mellett haladt Danival, a harmadik harmadban azonban Dani ráérzett, így 15/12-re alulmaradt a francia. Ám ilyenkor a 32. párja nem más a táblán, mint a tábla első, aki éppenséggel a szintén francia olimpiai, világ- és Európabajnok Borel. Ugyan Dani termetre már felnőtt az afro-francia hegyomláshoz, tapasztalatban még nem: a végeredmény ugyan 15/11 a kupán később bronzérmet szerző franciának, ám Dani ezzel a teljesítményével a legjobb magyar eredményt hozta a kanadai világkupán 23. helyezésével. Micsoda büszkeség!
További hazai helyezések: Rédli András 54., Siklósi Gergely 65., Bányai Zsombor 69., Somfai Péter 70
A verseny részletes dokumentációja.

A vasárnap zajló csapatversenyen 23 nemzet képviselte magát, a hazai delegáció Rédli nélkül állt fel, és a tábla 4. helyéről startolva elsőnek a dán csapattal találkozott, könnyű győzelem 45/27 arányban a nyolcba jutásért. Az elődöntőbe jutásban a kellemetlen cseh trió akadályozta mieinket – a szerencse fiai 27/26-ra nyertek a magyar csapat ellen.
Az 5–8 tábla 5. helyért vívott elődöntőjében az addig tartalék Berta Dániel is pástra állt az idei kupagyőztes Heinzert is soraiban tudó Svájc csapata ellen, amely felett szoros küzdelemben ugyan, de győzelmet aratott a magyar virtus, hogy a csehekhez hasonlóan döntetlenről, az utolsó egy percben egy találattal, 23/22-re diadalmaskodjanak mieink.
Az ötödik helyért Izrael csapata állt fel a magyarok ellen, hogy aztán 42/35 arányú vereséget elszenvedve engedjék át eme kiérdemelt szép helyezést a megfiatalított magyar csapatnak.
A verseny részletes dokumentációja.

Siklósi Gergő, Bányai Zsombor, az edző Dancsházy-Nagy Tamás, Berta Dániel, Somfai Péter

 

Bajnokok Klubja – Beszélgetés Rédli Andrással

Komló, 2017. február 22.
Talán épp csak visszaáll az időérzéke a kanadai világkupáról hazatérő Rédli Andrásnak, máris a Villa Complov SC meghívására ellátogat Komlóra. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, valamint a sajtó képviselőit is a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményébe (Komló, Templom tér 2.) szerdán 17.00-kor.
András mesél olimpiai élményeiről, a Peter Bakonyi Világkupáról, és a sporthoz való viszonyáról.