Hírek

WESTEND Grand Prix Budapest – 2020

WestEnd Grand Prix
Budapest, Ludovika Aréna, 2020. március 06–08.

A párbajtőrvívás egyik legrangosabb versenysorozatának hazai fordulója idén sem maradt pécsi induló nélkül: az FIE (Nemzetközi Vívószövetség) versenyén Hardi Ádám, a PTE-PEAC junior egyes korcsoportú vívója is lehetőséget kapott a megmérettetésre.
Ádám a 2019/20 felnőtt ranglista 22. helyén áll, így tartalékként szerepelt az előterjesztésben.
Izgalmas volt a várakozás, hiszen csak néhány nappal a verseny előtt derült ki biztosra, hogy indulhatok a meghatározott hazai keretben. Csütörtökön már nagyon vártam, hogy Budapestre érjek, és másnap megtapasztalhassam, hogy milyen egy nagy világversenyen elindulni – nyilatkozta Ádám.

Izgalmas várakozás – Ádám a GP csoportfordulójában | Fotó: FIE / Bizzi

A GP férfi versenyszámában – a Kulcsár Győző emlékversenyen – idén 303 vívó indult. Ádám a csoportfordulóban ugyan legyőzte a belga Bernard-ot, három V/3 és két V/2 arányú vereséget szerzett, így a rangsor 246. helyén landolva nem került fel a 256-os táblára, mivel a 16 világranglista kiemelttel együtt 217 versenyző vívhatott a táblán. De hogyan látta Ádám?
Nagyon jó érzés volt olyanokkal egy pástra lépni, akiket eddig csak a közvetítések során láthattam. Kicsit olyan volt, mintha én is közéjük tartoznék. Sajnos elég nehéz csoportba kerültem. Ellenfelem volt Enrico Garozzo olimpiai ezüstérmes vívó, valamint a francia kupagyőztes Correnti. Igyekeztem nem törődni az eredményeikkel, csak a kihívást láttam bennük, küzdeni akartam velük. A lehető legtöbbet akartam nyújtani, a viadalhoz mérten méltóképpen versenyezni. Cél a táblára kerülés volt. Át akartam élni milyen 15-ös asszót vívni egy ilyen nagy megmérettetésen. Sajnos, ez utóbbi nem sikerült. Belga ellenfelemet le tudtam győzni, ám az orosz, dán s lengyel versenyzőt nem. De annak is örültem, amikor azt láttam, hogy ellenfeleimnek izzadságos munkát jelentett a velem való küzdelmük.

Ádám akcióban | fotó: FIE / Bizzi

Danka Sándor tanítványa így végül a 262 helyen végzett élete első nagyon komoly versenyén. Ám a pécsi vonatkozás itt nem áll meg, hiszen a verseny nem kis túlzással a “pécsi nevelés hétvégéje” volt: a szakedző korábbi balkezes tanítványai, Peterdi András és Berta Dániel egyaránt elindultak a világkupa-sorozat budapesti állomásán. A két, jelenleg a BHSE színeiben sportkarriert építő egykori PEAC-vívó válogatott bekerült a verseny legjobbjai közé:
Berta Dániel a 7. helyen végzett: a főtáblán a japán Ito, valamint az olasz Santarelli és az ukrán Stankevich sem állhatta útját, egyedül a döntős francia Borel tudta megállítani az elődöntőbe jutásért.
Peterdi András a 8. helyezést szerezte meg, a főtáblán legyőzve a tavaly 3. helyezett Andrásfit, majd a világranglistát vezető orosz Bida után az olasz Cimini-t. Andrást a verseny győztese, Yamada állította meg az elődöntőbe jutásért.

Peterdi és Berta – a két válogatott idén nagyot ment a GP-n | fotó: FIE / Bizzi

A tavalyi GP magyar bravúrja Andrásfi Tibor volt, aki bronzérmet szerzett, akkor Peterdi a 40., Berta a 110. helyen végzett. Tavaly a japán Minobe nyert, idén pedig a tavaly 49. helyen záró honfitársa, Yamada. A női versenyszámban is rommá vívták a papírformát a résztvevők, a Sákovics József emlékversenyen 268 vívó indult el – a tavalyi győztes Popescu a 17. helyen végzett – az idei aranyérmes pedig a francia Louis Marie. A legjobb hazai eredmény a 39. helyezett Muhari Eszter.

Ádám céljairól így nyilatkozott: – Tizenhét éves vagyok. Az, hogy kvalifikáltam magam a nemzetközi felnőtt versenyekre, az az elmúlt idény munkája s eredménye. Szeretném ezt a pozíciót megtartani, és szerepelni a nagy nemzetközi versenyeken a jövőben is. Köszönöm Danka Sanyi bácsi és a többi edző, valamint a szakosztály támogatását, munkáját! Hajrá PEAC!