Hírek

Eredményesen zárult a párbajtőr diákolimpia

Nyugat-magyarországi Párbajtőr Diákolimpia
Pécs, CRNL, 2020. február 01–02.

Összesen tíz dobogós, valamint számos további értékes helyezést értek el pécsivívók a hétvégén Pécsett rendezett, nagyszabású vívóversenyen: három aranyérmet, három ezüstérmet és négy bronzérmet nyertek a helyi tanintézmények tanulói 18 versenyszámban, amelyeken összesen 288 vívó lépett pástra.

Összefogás és bíráskodás
A versenyhétvége már a péntek délutánnal kezdődött. A PTE-PEAC Vívószakosztályának tagjai, versenyzői és szüleik előkészítették és berendezték a helyszínt, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium sportcsarnokát és dísztermét: az összefogásért külön köszönet jár mindenkinek, aki akár csak néhány óra segítséggel hozzájárult a sikeres versenyrendezéshez.
Emellett a Diákolimpia főbírái, Lasztovicza Máté és Rehák András a versenybíróképzés elméleti részét tartották pénteken. Többen élesben is bíráskodtak a hétvége során, és végül – főleg pécsi és komlói vívók – 34 fő sikeres vizsgát is tett. Munkájukra a szakosztály számít a jövőben is!

Az elméletet a diákolimpia során volt alkalmuk élesben is bevetni: 34 versenybíró levizsgázott a hétvégén | fotó: pecsivivas.hu/ Plazzeriano

.

Sport és oktatás
A diákolimpiákon a versenyzők iskoláikat képviselik. A megnyitón az iskolaigazgató Bodáné Gálosi Márta örömmel nyugtázta, hogy ez a nemes sport a CRNL Gimnáziuma mellett a Dunántúl több iskolájában is jelen lehet. A PEAC elnöke, Ács Pongrác az egyetem és az egyesület nevében köszöntötte a résztvevőket, s szintén hangsúlyozta az iskolák szerepét a sportban, valamint a sport és az oktatás közös szerepét az utánpótlásnevelésben – a lehetőségek kibontásában a PEAC a legmesszemenőkig próbál tevékenységével megfelelni. Jelen volt még Dulánszky Jenő, a PTE Kancellária sportért felelős kancellári megbízottja; Nagy Gábor, a Baranya Megyei Diáksport Szövetség képviselője; Sajgó György, a város Népjóléti és Sport Bizottságának tagja; valamint Dr. Tamás Henrietta, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára, aki örömét fejezte ki, hogy a számára kedves város a jövőben ismét rendszeres versenyhelyszín lehet a vívósport térképén.

A diákolimpia rendszere
A diákolimpiákon a fair play szellemiségében a még versenyengedéllyel nem rendelkező, kezdő, illetve kis óraszámban edző, főleg iskolai vívásképzésben résztvevő gyerekek is versenyezhetnek, így a korcsoportokon belül ők a B-kategória, míg a már versenyzői engedéllyel és több tapasztalattal rendelkezők az A-kategória versenyszámaiban indulhattak. A Magyar Diáksport Szövetség regionális versenye összevont megyei döntő volt, így a versenyszámok negyeddöntőjébe, tehát a legjobb nyolc közé bekerült vívók az országos döntőben képviselhetik iskoláikat tavasszal.
Összesen 32 pécsi versenyző ért el érmes negyeddöntős helyezést, tehát jutott be az országos döntőbe. Gratulálunk!

Végül a legfontosabb: az eredmények
Kivételesen helyezéstől függetlenül minden pécsi olvasható, hiszen – főleg a B kategóriában – minden találat mögött munka és kitartás rejtőzik, amelyet a jövő sikerének zálogaként kezelünk. 
A pécsi helyezéseket korcsoportonként közöljük, amely megtekinthető táblázatba szedve is, valamint a részletes eredmények az engarde oldalán versenyszámonként megtekinthetők.

I. korcsoport (U9)
Lány B, 11 induló
10. Kuzsner Kata, Jókai
II. korcsoport (U10–11)
Lány A, 9 induló
4. Varga Judit, Jókai
6. Nyári Boróka, Szent Margit
8. Megyeri Alíz, Bártfa
Lány B, 17 induló
3. Faragó Tamara, Bártfa
6. Boda Jázmin, Református
10. Hegyi Bíbor, Belvárosi
Fiú B, 17 induló
1. Herke Milán, Belvárosi
17. Dorn Bendegúz, Szent Margit 

Az aranyérmet szerző Milán “edzője” nővére: Réka egy hét alatt készítette fel öccsét, így a testvérsiker kettejük érdeme! | fotó: pecsivivas.hu / Plazzeriano

III. korcsoport (U12–13)
Lány A, 13 induló
9. Paik Petra, PTE Gyak.
Lány B, 13 induló
5. Juhász Jana, Mezőszél
7. Borsó Enikő, Kovács Béla Ált. Isk.
11. Simon Petra, PTE Gyak.
Fiú A, 29 induló

2. Bagoly Bendek, Református
5. Kosztor-Nemes Boldizsár, Belvárosi
8. Lippai Máté, Jókai
Fiú B, 10 induló
3. Gyarmati Marcell, PTE Gyak.
4. Kuzsner Balázs, Jókai

IV. korcsoport (U14–15)
Lány A, 27 induló
1. Jakobi Júlia, CRNL
2. Imre Luca, Szent Margit
8. Doma Zsófia, Leőwey
12. Herke Réka, Belvárosi
17. Machlik Míra, Janus
20. Doma Boglárka, Mezőszél
22. Füredi Anna, Szent Mór
24. Odrobina Zsófia, Apáczai Cs. J.
26. Paik Renáta, PTE Gyak.

Igazán szép pécsi döntő: Jakobi Juli / Imre Luca 15/14. A díjakat Berta Dániel, egykori PEAC-vívó válogatott adta át | fotó: pecsivivas.hu / Plazzeriano

Lány B, 9 induló
5. Szenti Lili, Koch V.
7. Köntös Noémi, Szent Margit
Fiú A, 23 induló
7. Reuter Ákos, Jókai
12. Puskás Péter, CRNL
17. Gyenis Máté
19. Kovácsfi-Till Áron, Kovács Béla Ált. Isk.
22. Gám Soma, PTE Gyak.
23. Nyári Koppány, Szent Margit
Fiú B, 12 induló
5. Arató Attila, Janus
9. Buzás Máté, Belvárosi
10. Szendelbacher Dénes, CRNL
11. Schveibert Tamás, CRNL
12. Dudás Ákos, CRNL

V. korcsoport(U16–17)
Lány A, 13 induló
3. Miklós Fanni, Széchenyi I. Gimn.
6. Machlik Borbála, Janus
8. Magda Jázmin, Leőwey
9. Lorch Nikoletta, CRNL
Lány B, 5 induló (összevont V–VI.)
2. Kiss Júlia, CRNL
3. Szabó Lili, CRNL
4. Nádudvary Virág, CRNL
Fiú A, 24 induló
10. Szélig Péter, Szent Mór
13. Szendelbacher Márton, CRNL
14. Kovács Alex, CRNL
15.Pelle Dániel, CRNL
19. Siker Mihály, Református
Fiú B, 10 induló
6. Szabó Barnabás, CRNL
7. Dunai Áron, CRNL

VI. korcsoport(U18–20)
Fiú A, 9 induló
1. Hardi Ádám, Leőwey
5. Deák Szilárd, PTE Gyak.

Úgy tűnik, a hazai kadét fiúmezőny többsége nem a Dunántúlon él, de a megjelentek között Hardi Ádám a legjobb, 5. Deák Szilárd! | fotó: pecsivivas.hu / Plazzeriano

Fiú B, 6 induló
3. Füleki Máté, CRNL
4. Komáromi Csaba, CRNL
5. Weiszmüller Roland, CRNL

.

Köszönetnyilvánítás, fotók
A PTE-PEAC Vívószakosztály eredményes, gond nélkül lebonyolított, remek versenyt szervezett. Köszönet mindazoknak, akik hozzájárultak a sikerhez: a versenyzőknek, szüleiknek, edzőiknek, és persze a testnevelőtanároknak, akik segítettek a gyerekek benevezésében. A szakosztály köszöni a házigazda intézmény hozzáállását, Haraszti Krisztina igazgatóhelyettes, és az iskolai technikus munkáját; valamint a megnyitón megjelentek méltató szavait, a PTE és a PEAC támogatását. Köszönet a díjátadókon közreműködőknek: Dr. Tamás Henrietta MVSz főtitkár, Lukáts István Olimpici Kuratóriumi elnök, Hoffbauer Márk szakosztályvezető, Berta Dániel válogatott vívó, Dr. Csobó Zsolt egykori szakosztályvezető, Patócs Zsolt vívóedző.  

A hangulatról pedig meséljenek a fotók:
február 01. – első versenynap; február 02. – második versenynap