Hírek

Felnőtt Vívó Magyar Bajnokság 2019

Az Országos Bajnokság a vívás ünnepe
Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok – Budapest, 2019. december 20–22.
Ez a hír minden esztendőben kötelezően azzal a ténymegállapítással indul, hogy az OB igazi vívóünnep, hiszen minden versenyzőt megmozgat hazánk egyetlen összfegyvernemes megmérettetése, a Magyar Bajnokság.

Az erős, és egyben legnépesebb férfi párbajtőr versenyszám mezőnyében a tavalyi “kihagyás” után idén ismét vívhatott pécsi a 32-es főtáblán: Hardi Ádám 28. helyezésével a legjobb pécsi eredményt hozta a 189 vívót felvonultató versenyszámban az épek között, hiszen az abszolút cím Somogyvári Imre eredményének szól, aki az 5. helyen végzett a kerekesszékes párbajtőrözők csekély, hét fővel zajló megmérettetésében.
Somogyvári a csoportban 2/4 győzelem/vereség arányban vívott, majd a táblán az elődöntőért vívott csörtét 15/10 arányban vesztette.

A női versenyszám legjobb pécsije a 66. helyen végző Herke Réka volt: idén “igazi” felnőttként csak Póka Bea indult, aki ezúttal nem jutott táblára, s a 91 helyen zárt a 111 fős mezőnyben; a junior Miklós Fanni pedig a 74. helyen végzett.
Ellenben Bokrétás Csaba edző indította két újonc és két serdülő tanítványát is – legutóbbi sikereik jutalmául. Herke tehát a 66., Jakobi Júlia a 82., Doma Zsófia a 83., Imre Luca a 91. helyen végzett.

Komolyodnak a “kicsik”, így próbára tehették magukat a felnőtt OB-n. Doma Zsófi, Herke Réka, Imre Luca, Jakobi Juli, és az edző Bokrétás Csaba | fotó: pecsivivas.hu / Plazzeriano

Az igazi jutalomjátékig hárman juthattak el, hiszen felkerültek a táblára, amely ifjú korukra való tekintettel szép eredmény a legrangosabb felnőtt országos megmérettetésen. Remekül helytálltak a csoportfordulóban: Herke 3/2, Jakobi és Doma 2/3 győzelem/vereség arányban végzett. A tábla-asszók ugyan könnyekben végződtek, de nagy szerep jut még a leányok versenyrutinjának kialakulásában annak, hogy Herke 11/15, Jakobi 10/15, Doma 3/15 arányban ugyan vesztettek, de vívhattak a komoly táblán.

A férfi egyéni verseny csoportfordulóját Hardi 4/1, Plazzeriano Gábor 4/2, Rab Attila, Mátyás Pál és Kovács Alex 3/3, Farkas Domos 1/4 győzelem/vereség arányban abszolválta. Hardi 15/7, majd 15/12 arányban győzőtt előbb Székely (VASAS), majd Szabó (BHSE) ellen, így bekerült a legjobb 32 közé. A szombati főtáblán Bartkó (MTK) volt Ádám ellenfele, aki 15/7 arányú győzelmével jutott tovább, Ádám pedig a 28. helyen zárta a versenyt. A 64-es táblára jutott még Mátyás Pál is, aki erős ellenfelet vert meg: Debnár (BHSE) ellen győzedelmeskedett 15/14 arányban, ám Szényi (MTK) megakadályozta (4/15), hogy Pali a főtáblára kerüljön, így az 58. helyen végzett.
A többi pécsi nem jutott tovább a 128-as tábláról: Plazzeriano Gábor a 78., Rab Attila a 92., Kovács Alex a 98., Merkl Levente a 103., Farkas Domos a 147. helyen végzett.
Az OB zárónapján a férfi párbajtőr csapatverseny 29 csapat részvételével zajlott. A 32-es táblán a pécsi párbajtőrcsapat: Hardi Ádám, Merkl Levente, Plazzeriano Gábor és Rab Attila a MAFC csapata ellen (45/26) melegített be, és jutott tovább a 16-ba.
Idén a nyolcba jutás realitását vesztette azzal, hogy már a 16-os táblán a BHSE 2 csapata várta a pécsieket, akik ismerős arcokkal találkozhattak: a két pécsi klasszis – tavaly január óta a Budapesti Honvéd SE hivatásos sportolói – Berta Dániel és Peterdi András is ebben a csapatban vív. Tavaly a PTE-PEAC négybe, idén a nyolcba kerülésének megakadályozásában “asszisztáltak”, s a 45/20 arányú vereség a pécsi négyest a helyosztó táblák irányába tessékelte.

Középen a mesterek: Danka Sándor és Patócs Zsolt, a széleken a vén rókák: Rab Attila és Plazzeriano Gábor… a töltelék pedig a jövő záloga: Hardi Ádám és Merkl Levente | fotó: pecsivivas.hu / Farkas D.

Itt még ráléphettek volna a fiúk a kilencedik helyért folytatott küzdelem útjára, ám a békéscsabai AVA ellen nehezen indult a találkozó, így 28/45 arányú vereség lett a vége.
A 13-16 táblán végül a helyosztót siker koronázta: előbb a TAPOLCA VK ellen 45/28, majd az ALBA VOLÁN SC 2 ellen 45/39 arányban nyert a PTE-PEAC, amely így a 13. helyezést szerezte meg 29 csapat között a 2019-es OB-n.

Az Országos Bajnokság részletes dokumentációja.
További fotók a versenyről a szakosztály Facebook-oldalának albumában.

Nyugalmas ünnepet, aktív pihenést, és boldog új évet! PTE-PEAC Vívószakosztály

Az új esztendő első edzései a Református Gimnázium tornacsarnokában 2020. január 07-én, míg a Belvárosi Általános Iskola tornatermében 2019. január 06-án, hétfőn várják vissza a vívókat.