Hírek

Csodálatos ezüst BCS, duplabronz TB

A cím kódolása nem is lehetne egyszerűbb:
a PTE-PEAC versenyzői Békéscsabán ezüstérmet, Törökbálinton pedig két bronzérmet szereztek.

Olimpici Grand Prix 5.
Békéscsaba, 2019. május 10–11–12.
Az utánpótlás korcsoportok országos verseny-sorozatának OB előtti fordulóját rendezte az Alföldi Vívóakadémia a Békés megyei székhelyen.
A gyermek (U11-12) korcsoport fiúversenyében két pécsi végzett a legjobb 32 között a 124 fős mezőnyben: Gyenis Máté a 28., Lippai Máté a 31 helyen, Kosztor-Nemes Boldizsár pedig az 52. lett.
A leányok 94 fős mezőnyében Jakobi Júlia az előző fordulóban szerzett bronzhelyezését cserélte ezüstre. A csoportkör pedig nem is alakult olyan fényesen, Julcsi négy győzelme mellé két vereség is becsúszott, azonban a táblán szép győzelmeket aratott. A 16 és a 8 közé jutásért is erősebb ellenfelek felett aratott győzelmet, a döntőbe jutásért pedig a nagy rivális Nébald Franciskát sikerült megvernie. A GP4 állomásán a kardolimpikon Nébald leánya verte Julcsit 10/4 arányban, de sikerült a revans: 10/7 arányú győzelmével Julcsi jutott a döntőbe. A döntőben Julcsit a DVE Nagy Emmája várta, aki már nem első GP-ját nyeri, s ezúttal is hazavitte az aranyat: 8/5 arányban volt jobb Julcsinál; akinek ezüstérme fantasztikus teljesítmény, nagy gratuláció jár érte neki, mesterének, Bokrétás Csabának, s a nevelőedző Kovács Dávidnak is. További eredmények: Machlik Míra 30., Herke Réka 33., Doma Boglárka 37.

Jakobi ezüst – aranyat ér! Julcsi és mestere | fotó: pecsivivas.hu / Hesz K.

A szombati versenynapon a legkisebbek, a törpici fiúk (U10) versenyén 66 fős mezőnyben Bagoly Benedek a 10., Nagy-Tószegi Soma a 12. helyen végzett. Bernhardt Áron a 30., Szentpális Dániel a 40. helyezést szerezte meg.
Az újonc (U13) versenyszámban a fiúmezőny 107 indulója között Reuter Ákos a 34., a leánymezőny 121 indulója között Doma Zsófia a 39. helyen végzett.

Vasárnap a serdülők (U14) versenyében saját korosztályánál jobb helyezést szerzett Reuter Ákos, aki a 109 fős mezőnyben a 20. lett. A leányok versenyében 110-en léptek pástra, sajnos a pécsi versenyzők közül a 32-be kerülésért kiesett Herke Réka, aki így az 54., valamint Doma Zsófia, aki így az 57. helyen végzett.

 

Veterán Országos Bajnokság
Törökbálint Sportközpont, 2019. május 11–12.

A negyven éven felüli korosztálynak rendezett válogatóversenyek idényzáró magyar bajnokságát rendezte a Szúrka-Piszka VSE a hétvégén.
A legnépesebb fegyvernem, a párbajtőr csoportfordulóit szokás szerint két korcsoportra bontották: a 40+ és 50+, valamint a 60+ és 70+ mezőnyök vívtak együtt, majd minden korcsoport a saját tábláján küzdhetett az elsőbbségért. Idén a versenyen négy férfi párbajtőröző képviselte a PTE-PEAC színeit. Egyéniben két bronz, csapatban egy negyedik helyezés az egyenlegük.
A rangidős Benedek Dezső korosztályának kilenc 70+ versenyzője között a 6. helyen végzett. Rab Attila az 50+ korcsoport 14 versenyzője között szerzett bronzérmet, miután a táblán két győzelmet követően kikapott a döntőbe jutásért.
A 40+ korcsoport versenyében Mátyás Pál remekül vívott: csoportját öt győzelemmel, egy vereséggel zárta. A korcsoport tábláján 19 vívó versenyzett, Mátyás az elődöntőig jutott két szép győzelemmel, és a korosztály ranglistavezetője, Urbán várta a döntőbe kerülésért: 5/5-nél érte a párost a szünet, ami után az MTK versenyzője ellépett, s Palinak nem maradt ideje a felzárkózásra, így 9/6 arányban kikapott, s bronzérmet szerzett. Plazzeriano Gábor tavalyi OB-s 9. helyezését ismételte, miután kiesett a legjobb nyolc közé kerülésért.

Mátyás bronz, Benedek 6., Rab bronz | fotó: pecsivivas.hu / Plazzeriano

Másnap a fegyvernem csapatversenyén tíz csapat küzdött a helyezésekért. A verseny során a maximum négyfős csapatokban az épp vívóknak ki kell tenniük a minimum 150 éves összéletkort.
A Benedek Dezső, Rab Attila, Mátyás Pál és Plazzeriano Gábor alkotta PTE-PEAC csapata a rangsor 4. helyéről egyből az elődöntőért vívhatott, le is győzték az OSC2 csapatát 45/35 arányban. Az elődöntőben a legjobbnak rangsorolt MTK következett. Szoros volt a küzdelem, ám a PEAC kis taktikai hibája miatt az ellenfél előnyre tett szert. A befejező Mátyás Pál bravúros vívással mesterkedett azon, hogy fordítson az eredményen, és tényleg csak kevésen múlt a siker: végül a 45/43-ra végződő találkozó miatt a PEAC a harmadik helyért kellett pástra lépjen, ám a Szúrka-Piszka1 csapata 45/36-ra legyőzte a baranyaiakat. Idén a PTE-PEAC veterán párbajtőrcsapata így a negyedik helyen végzett.

A PTE-PEAC férfi senior párbajtőrcsapata | fotó: pecsivivas.hu