Hírek

Remek világkupa-eredmény a pécsi vívótól

Férfi Párbajtőr Világkupa
Bern, 2017. október 27–29.

Peterdi András fantasztikus szerepléssel az ötödik helyen végzett a 254 fős berni világkupa-mezőnyben!
A két pécsi, Berta Dániel és Peterdi András a 12 fős magyar delegáció tagjaként utazott a világversenyre. A pénteki csoportfordulót Dani 3 győzelem 3 vereség arányban fejezte be, Andrist megszúrni is alig tudták, legyőzni egyáltalán. Így András a csoportot követő rangsor első helyéről egyből a 64-es főtáblára került, míg a többi magyar versenyző Danival együtt küzdött a továbbjutásért. A vívóversenyek sajátos matekjának köszönhetően sajnos még egy ekkora mezőnyben is előfordul, hogy honfitársak összekerülnek, ebben mindkét pécsinek ismét része lehetett:
Dani a legjobb 96 közé jutásért a hazai kerettag Bányai Zsomborral vívott, aki ezúttal 15/8 arányban nyert Dani ellen. Dani így a 133. helyezést érte el.
Peterdi a szombaton zajló 64-es főtáblán került össze honfitárssal, miután a legjobb 32 közé kerülésért az amerikai McDowaldot legyőzte 15/13 arányban. Aztán a 16-ba jutásért a nyári lipcsei VB-n bronzérmes csapattárs, Rédli András ellen nyert 15/12-re. Ezek után Peterdi tovább emelte a tétet, hiszen a legjobb 8 közé kerülésért a világbajnok olasz Pizzo következett. A klasszis elhúzott, ám András 2/7-ről fordított, 11-nél már előnyt szerzett, sőt, vezetett is 14/11-re, ám a rutinos Pizzo egyenlített. A fordulatos asszó ezúttal a pécsi vívónak kedvezett, aki kiélezett meccsen, hátrányból fordítva nyert 15/14 arányban.
Az elődöntőért az ukrán Stankevych volt Andris ellenfele: a szoros mérkőzésen a PTE-PEAC vívója 14/12-ről még egyenlített, ám a győztes tust az ukrán versenyző vitte be.

András eddig pályafutásának egyik legjobb eredményét érte el a világversenyen. | Fotó: A. Bizzi / FIE

A vasárnapi csapatverseny 28 válogatottja között a magyar csapat a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András összeállításban lépett pástra.
A svéd csapat elleni bemelegítő, 44/26 arányú győzelmet követően a japán csapat várt a fiúkra a nyolcba jutásért. A találkozó végig szorosan, magyar előnnyel zajlott, ám a taktikai csatából a kitartó ázsiaiak jöttek ki jól: az utolsó asszóban Rédli Andrással szemben egyenlítettek, és az egytusos hosszabbítás is sikerült. A 25/24 arányú japán győzelmet követően a 9–16. táblán USA és Dánia ellen magabiztosan győzelmek (40/31, 45/38) következtek, a 9. helyért viszont Észtország nyert 44/ 38-ra, így a magyar párbajtőrcsapat a 10. helyen végzett.

Egy ilyen fiatal csapattól reális a 10. helyezés | Fotó: hunfencing.hu