Hírek

VB, Universiade, felkészülés

Leipzig 2017 Felnőtt Vívó Világbajnokság
Leipzig, 2017. július 19–26.
Ugyan a nyárba érkezvén a félteke legtöbb vívóklubjában enyhül az aktivitás, a legprofibbak nem pihenhetnek: az év legfontosabb versenye, a Felnőtt Vívó Világbajnokság a nyár eseménye. A magyar vívóválogatott egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel az éretmáblázat negyedik helyén végzett a lipcsei VB-n.
A nyitónapon férfi kard egyéniben Szatmári András nyert aranyérmet, a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat pedig ezüstérmet szerzett. A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Rédli András bronzérmet nyert, a 210 fős mezőnyben a párbajtőrkeret további tagjai – Bányai Zsombor a 25., Somfai Péter a 45., Siklósi Gergely a 71. helyen végzett.
Helytállt a Bányai Zsombor, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter összeállítású férfi párbajtőrcsapat is, amely a negyedik helyen végzett 37 nemzet csapata közül, miután a negyeddöntőben hihetetlenül izgalmas végjátékban győzte le az észteket, viszont kikapott Svájctól, majd Oroszországtól.

Észt, olasz, magyar és német párbajtőröző a VB dobogóján

A PTE-PEAC jelenleg legeredményesebb vívója, Berta Dániel közel állt ahhoz, hogy a válogatott tagja lehessen.
– Dani, mi az oka, hogy mégsem te utaztál?
– Sajnos a szezon utolsó két hazai válogatóján csúsztam le az EB- és VB-szereplésről. A válogató második napját meg kijutó helyen kezdtem, de Bányai Zsombor tovább jutott, amivel megelőzött a ranglistán. Bizakodtam a vezetőség döntésében, de maradt a ranglista szerinti sorrend. Az év vége amúgy is már gyengébben sikerült, a párizsi VK, az U23 EB (amely nem volt válogató), illetve az utolsó hazai dupla válogatóverseny.

– Elfáradtál az idény végére?
– Az említett versenyeken egyéniben veszítettem el a fonalat picit. Talán kicsit el is fáradtam, inkább mentálisan, mint fizikailag. A párizsi VK csapatverseny volt az, amelyen sikerült összeszednem magam, és nagyon jól vívtam egész nap. (Emlékeztetőül a versenyről)
Természetesen azért fájó pont, hogy nem jutottam ki a VB-re, de túltettem magam rajta, és már gőzerővel készülök az Universiade-ra!
– Nagyon erős csapattal utaztok a kisolimpiára Taipei-be, itt egyértelmű a cél. Mi az egyéni álmod?
– Jövőre már mindenképp szeretnék a felnőtt EB-n és VB-n szerepelni, ez a fő célom, ezáltal pedig a tokiói olimpiára kvalifikálni magam. Előre tekintek, és hiszem, hogy helyem van a felnőtt válogatott csapatban!

Berta Dani – Fotó: Róka Róbert – Víz alatti fotográfia

XXIX Summer Universiade – Taipei 2017
Taipei, 2017. aug. 19–30.
A kisolimpiának beillő világversenyen egyéni- és csapat versenyszámokban is pástra állhatnak a nemzetek egyetemista sportolói. A PTE-PEAC a hazai férfi párbajtőrözők által érintett, hiszen egy nagyon erős csapat – Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely – utazik augusztus 16-án a Kínai Köztársaság tajvani fővárosába.
Augusztus 21-én a férfi párbajtőr egyéni, augusztus 24-én férfi párbajtőr csapat versenyszámokban lehet szurkolni a pécsi, illetve a hazai versenyzőknek! Részletek az Universiade weboldalán.

Nyári Vívótábor
Vívótábort hirdetett a PTE-PEAC Vívószakosztálya idén nyárra is 2017. július 31.–augusztus 04-ig, hogy a versenyzési időszakot már felkészülten kezdhessék az utánpótlás korú vívók.
A tábor bázisa gyönyörű, természetes környezetben biztosította a résztvevők fejlődését Orfűn a Mecsek Házában. Kihasználva a környék lehetőségeit a programban futás és úszás is szerepelt, a vívóedzéseknek pedig délutánonként az orfűi sporttábor tornaterme adott otthont. A tábor képekben a szakosztály fb-albumában megtekinthető! Augusztus 14–18-a között pedig a nagyobbak részére szervezett Versenyzők nyári felkészítő vívótábora zajlik Orfűn.

Huszonegy növendék, négy edző. Fotó: pecsivivas.hu
Remek a hangulat a táborban! Fotó: pecsivivas.hu


Pécsivívás a Szamárfül Családi Fesztivál 2017 programjában

A szakosztály idén is megjelenik a Zsolnay Negyedben rendezett Szamárfül Családi Fesztiválon augusztus 18–20 között az Engarde! Vívás gyerekeknek foglalkozással. Remélhetőleg az olimpiát követő évben is nagy érdeklődés övezi majd a vívást, szeptembertől pedig sok gyermek kötelezi el magát a sportágnak országszerte, így a PTE-PEAC Vívószakosztályánál is.


Idényfelkészítő edzőtábor

Bajnokok reggelije! – Idényfelkészítő edzőtábor 2017/2018 címmel a PTE-PEAC Vívószakosztálya idén is megszervezi hagyományos idényfelkészítő edzőtáborát is, amely nyitott a szakosztály minden tagja előtt. Az eddigi évek gyakorlatának megfelelően az edzések úszás, spinning, erőnléti és vívástechnikai részekből, valamint szabadvívásból épülnek fel, várhatóan augusztus utolsó, vagy utolsó előtti hetében. Részletek az eseményleírásban!



Te is vívnál, vagy ismersz olyat, aki igen?

Szeptembertől a szakosztály mindkét helyszínén elindul a munka. Az érdeklődők személyesen is felkereshetik bármelyik helyszínt, bármelyik edzőt. Címek és elérhetőségek a menüben találhatók!

#Fencingmob
A PTE-PEAC Vívószakosztálya idén is csatlakozik a nemzetközi vívó flash mob mozgalomhoz. Világszerte többezer vívó gyűlik össze minden év szeptember 10-én a legváratlanabb helyszíneken, hogy felhívják a figyelmet a sportágra, annak szépségére, valamint hogy együtt ünnepelhessék a szolidaritást, amely a World Fencing Day, tehát a Vívás Világnapja hívószava is minden év szeptember 9-én. A pécsi megmozdulás pontos helyszínével hamarosan jelentkezünk, és természetesen már most várunk minden érdeklődőt sok szeretettel…!