Hírek

Párizsi Világkupa | Katolikus Bajnokság | Csaba Kupa

Challenge SNCF Réseau – Coupe du Monde
Párizs, 2017. május 13–14.

A felnőtt férfi párbajtőrözők világkupa-sorozatának franciaországi állomásán 303 egyéni induló között tíz magyar versenyző lépett pástra. A két legjobb hazai vívó a 16 közé jutásért esett ki: Rédli András a 23., Somfai Péter a 26. helyezést érte el. Sajnos egyik pécsi sem került főtáblára, Berta Dániel a 182., Peterdi András a 198. helyen végeztek.
A nem túl szerencsésen alakult egyéni verseny ellenpontjaként a még összeszokóban lévő fiatal csapat – soraiban a PTE-PEAC kiválóságával – a világkupa csapatversenyében a hetedik helyen végzett!

Berta, Siklósi, Somfai, Rédli | Fotó: FIE / A. Bizzi

A Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter alkotta csapat a harminc nemzet részvételével zajló versenyben előbb fölényesen verte Románia csapatát 26/16 arányban, majd kiélezett küzdelmet folytatott Izrael csapatával. A 26/26 arányú eredmény a magyar csapatnak hozott győzelmet: a hazaiaknak sorsolt kedvezményezettség volt a nyolc közé jutást eredményező győzelem záloga. Az elődöntőbe jutásért azonban a riói olimpiai bajnokot is soraiban tudó Korea csapata várt a hazaiakra. Berta Dani kimagasló teljesítménye sokat tett hozzá, hogy két asszóval a vége előtt még 35/24-re vezettek a srácok. Aztán Somfait Park, Rédlit pedig Jung lepte meg, és a fordítást a végén egyetlen találattal ugyan, de Korea csapata győzelemre váltotta: a 42/41 arányú vereség után a helyosztón lehetett volna szépíteni, azonban a Francia csapatot lenyomta Japán, így az ötödik helyért a sosem “jól fekvő” franciák ellen is vereséget szenvedett a magyar csapat. A szépítés a végére jutott: a szintén erős orosz csapat ellen 27/25 arányú győzelemmel fejezték be a versenyt a srácok.

Olimpici GP5 – Csaba Kupa
Békéscsaba, 2017. május 12–13–14.
Farkas Domos bekerült a legjobbak közé az Olimpici Épée Grand Prix Csaba Kupa fordulójában!

Az utánpótlás-megmérettetés szombati versenynapján az újonc fiú korcsoportban – a versenysorozatban már megszokott igen népes mezőnyben – 96 vívó között a hetedik helyen végzett Domos, akinek az 1988-ban a szöuli olimpián aranyérmet szerző kardozó, Csongrádi László adta át az érmet. A vigaszággal rendezett versenyben szép vívással, egyenes ágon menetelt előre Domos, akin végül a vigaszágon visszatérő, és pont Domos által kiejtett Tusjak Adrián vett revansot az elődöntőben.
További eredmények: az újonc leány versenyben 73 induló között 35. Frei Adél; a serdülő fiúk 93 fős mezőnyében: 33. Farkas Domos, 34. Hardi Ádám; a serdülő leányok 70 fős mezőnyében 22. Frei Adél; a törpici leány versenyben 53 induló között 14. Doma Boglárka, 35. Machlik Mira.

Katolikus Iskolák Vívó Bajnoksága
Pécs, 2017. május 13.
A katolikus iskolák diákjainak szervezett versenyekben már van gyakorlata a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium (CRNL) és a PTE Pécsi Egyetemi Atlétikai Club Vívószakosztály kettősének. A versenyt idén három fegyvernemben hirdették meg a szervezők, és a hétvége országosan nagy versenykínálata ellenére 35 tőröző, 22 kardozó és 63 párbajtőröző: összesen 120 katolikus iskolában tanuló vívó döntött a pécsi megmérettetés mellett – közöttük 15 eszéki versenyző.

A CRNL tornacsarnoka megtelt tíz pást vívóival

A bajnokságra a Magyar Vívó Szövetség díjmentesen biztosított pástokat és találatjelzőket, valamint a Katolikus Iskolák Diáksport Szövetsége is támogatta a bajnokságot, amelyet a helyi és meghívott versenybírók és szervezők lelkes csapata tett teljessé. Az 1999-ben és később születettek hat korcsoportjának versenyeiből a pécsiek a párbajtőr versenyszámokban voltak érintettek, és a következő eredményeket érték el:
I–II. korcsoport (2006–2008)
A fiúk versenyében 5. Nyári Koppány (CRNL), a leányok versenyében 1. Herke Réka (Szent Mór Ált.Isk.), 3. Pétery Veronika (CNK Szent Margit Ált.Isk.)
III–IV. korcsoport (2003–2005)
A fiúk versenyében 4. Tóth Gergő (Szent Mór Ált.Isk.), 9. Rudolf Eszter (CRNL)
V–VI. korcsoport (1997–2001)
A fiúk versenyében 2. Merkl Levente, 4. Szokol Balázs 5., Bácskai Bence 6. Lenkovics András, 7. Lenkovics Ákos 8., Horváth Mihály, 9. Mózer Tibor, 10. Rábai Barna, 11. Varró Zsolt (mindannyian CRNL).
A leányok versenyében 1. Tóth Anna, 3. Gál Eszter, 9. Ignácz Rebeka, 10. Fábián Anna, 11. Varga Dorottya (mindannyian CRNL).

Az V–VI. korcsoport díjátadója

A résztvevők jól érezték magukat, jövőre is várják a folytatást, és csapatversenyt is szeretnének!