Hírek

U23 Európa Bajnokságon vív Berta Dani

Minszki U23 Európa Bajnokság
Belarusz, Minszk, 2017. április 22.
A PTE-PEAC vívója, Berta Dániel a magyar válogatott tagjaként utazott a kontinensviadalra, amelyen a 18. helyezért érte el a 77 fős mezőnyben.
A junior és felnőtt korcsoport közötti átmenet-rendszert az Európai Vívó Szövetség alig több mint egy évtizede alkotta meg, hogy az egyre komolyodó junior utánpótlás egyfajta átmenettel integrálódhasson a felnőtt mezőnybe. A versennyel szembeni kezdeti értetlenkedést követően egy-két éve szinte minden nemzet a legjobbakkal érkezik, növekszik a mezőny, komolyodik a verseny.
A férfi párbajtőr versenyszám 77 fős mezőnyében Berta Dániel és honfitársa, Bányai Zsombor is veretlenül, hat győzelemmel kipipálta a csoportfordulót, így kiemeltként egyből a 32-es táblára kerültek a rangsor 4. és 5. vívójaként.

Dani a válogatott keret egyik edzőjével Plásztán Attilával a versenyen | Fotó: Bizzi/EFC

A legjobb 16 közé jutásért Dani az ukrán Sych ellen lépett pástra, ám a szoros asszó ezúttal nem a pécsi versenyzőnek kedvezett: 13/14 arányban az ukrán jutott tovább, Dani a 18. helyen végzett. Bányai bronzérmet szerzett, Koch Máté 10., Buta Levente 64. lett. A négyes az április 24-én hétfőn kezdődő csapatversenyen együttes erővel, az előkelő tábla egyes pozícióból törhet előre.

Első ellenfelük Litvánia csapata, az elődöntőért pedig előreláthatóan az olasz válogatott kerülhet bajba a magyarok “kardjától”.
Hajrá magyar csapat, gyerünk fiúk!
A részletek online követhetők.