Hírek

Bertáé a legjobb magyar eredmény az idény első Grand Prix-ján

Felnőtt Párbajtőr Világkupa
Bern, 2016.10.28–30.
Az idény GP-sorozatának első állomásán a svájci Bernben az 53. Tissot Grand Prix egyéni versenyében 240 fős mezőny lépett pástra, köztük tizenegy honfitársával együtt a PTE-PEAC versenyzője, Berta Dániel is.
Csoportfordulóját Dani öt győzelem / egy vereség arányban fejezte be, ezzel a 18. helyre rangsorolva magát az előtáblán. A legjobb 96 közé jutásért az orosz Knysh-t verte 15/7 arányban. A kazahsztáni Alexanin 15/12 arányú legyőzésével a pécsi kiválóság felkerült a másnap folytatódó 64-es főtáblára: a mutatvány rajta kívül két honfitársának, Somfai Péternek és Szényi Péternek sikerült.
A pécsi vívó ellenfele a venezuelai Hernandez volt, akit 14/11-re legyőzve Berta már a legjobb 32 között várt következő ellenfelére. A 16 közé jutás a svájci Pittet legyőzésével sikerült.. A legjobb nyolc közé jutásért a világranglista 45. helyén álló orosz Glazkov állította meg – ő lett végül a GP aranyérmese, viszont Dani kiváló eredményt ért el, hiszen a felnőtt világkupán legjobb magyarként a nyolcadöntőbe jutott, és a világ legjobbja között a 14. helyezést érte el!

Berta a legjobb magyar eredményt produkálta a versenyen | Fotó: A.Bizzi/FIS

A magyar férfi párbajtőrcsapat a tizenötödik helyen végzett a Grand Prix csapatversenyében. A válogatott most szerepelt először együtt ebben a felállásban, még idő kell ahhoz, hogy összeszokjanak. Az MVSz szakmai vezetése meglehetősen megfiatalította a férfi párbajtőrcsapatot, s az idénnyitó világkupa-versenytől új időszámítást indít az olimpián még együtt szereplő párbajtőrválogatott újjászervezésével. Rédli sérült, Imre és Boczkó pihen, és nem is biztos, hogy folytatja.
A berni VK-n Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző Somfai Péter mellé a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Siklósi Gergely alkotta fiatal hármast képzelte el. A válogatott a nyolcaddöntőben Dániától szenvedett vereséget 36/45 arányban.

"lesznek hullámhegyek- és völgyek, mert a felnőtt mezőnybe bele kell erősödni" – véli Imre Géza. | Fotó: MVSz

A 9-16. helyért: Magyarország–Csehország 40/45
A 13-16. helyért: Magyarország–Kína 38/45
A 15. helyért: Magyarország–Venezuela 45/23

 

Európai Kadét Körverseny
Klagenfurt, 2016.10.29–30.
Nagy létszámú, 213 fős mezőny, és közel negyven csapat indult a hétvégén Klagenfurtban a kadét párbajtőr körverseny női állomásán. A hazai küldöttség szépen szerepelt: mind a húsz vívó táblára került, nyolcan végeztek a nyolcaddöntőben, négyen a negyeddöntőben. A PTE-PEAC vívója, Tombory Liza is az utazó keret tagjaként vehetett részt a versenyen: Liza 4 győzelem / 2 vereség arányban fejezte be a csoportforulót, majd a táblán két svájci ellenfél következett: az elsőnél jobbnak bizonyult (15/9), ám a 64-es táblán vereséget szenvedett (11/15), így a 47. helyezést érte el.

Tombory Liza | Fotó: Pecsivivas.hu