Hírek

Rio útán – Rió útján – idénykezdés idején

A 2016/2017-es versenyidény a vívósportban négyévente szinte véget sem ér nyáron: az olimpiai játékok, és a már-már garantáltnak, elvártnak tekinthető vívósikerek okán az idény intenzíven veszi kezdetét. A hazai delegáció pompásan teljesített a XXXI. nyári olimpiai játékokon a brazíliai Rio de Janeiro-ban. A világgal együtt a vívás is globalizálódott, az egykori vívónagyhatalmak is csak igen kemény versengés árán maradhatnak felül – a magyar zászló becsületéért folytatott küzdelem legutoljára az 1972-es müncheni olimpián volt utoljára ily’ sikeres a vívósportban. Ezért is nagy jelentőségű, hogy két arannyal, egy ezüst- és egy bronzhelyezéssel a magyar vívó-válogatott a sportág éremtáblájának második helyére került.

Forrás:Wikipédia

Szász Emese a női párbajtőr egyéni versenyében aranyérmet szerzett az olasz Fiamingo legyőzésével 2016. aug. 6-án.

Egy fantasztikus találat Emesétől a döntőben | Fotó:MTI

Az egyik a sok őszinte beszélgetés közül az  MVSz interjúja Emesével az éremszerzés másnapján.

Szász emese edzője, Kulcsár Győzőt válaszol számos kérdésre az olimpiai siker kapcsán az index.hu interjújában, amelyben a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok mester külön kiemelte azokat a versenyzőket, akik a felkészülési időszakban a férfi párbajtőr-válogatott mellett Szász Emese felkészülését is segítették:
„Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani. Peterdi Andrisnak, Buta Leventének, Siklósi Gergőnek, Andrásfi Tibornak, Berta Dánielnek… ők olyan erősek már, hogy Emesének nem gyerekjáték velük vívni, és sokat fejlődhet velük szemben. Pontosak, nagyobbat szúrnak, de ennek ellenére is vállalta, hogy a sikerért velük edz. És persze a fiúk is vállalták a pluszmunkát, ami nem csekélység.”

Olimpiai bajnokok: Kulcsár Győző és Szász Emese | Fotó: MTI

 A megemlített pécsi vívók is szívből emlékeznek vissza a nyári “túlórákra”.
Berta Dániel: „Szinte az egész nyár vívással telt. Segítettük az olimpiai csapat felkészülését. Július elején kezdtük a felkészülést Galyatetőn, amit két hét tatai, majd egy pesti edzőtábor követett – mind fizikai, mind erőnléti programmal. A tatai időszakban segítettük Szász Emese felkészülését is. Emese mesterével kijelölt pár delikvenst a fiúk közül – köztük Peterdi Andrist és engem is, hogy vívjunk vele. Szívesen álltunk rendelkezésére. Emellett a férfi párbajtőrcsapattal is készültünk, ez konkrétabb és speciálisabb program, minden edzésen más feladattal. Szimulációk, csapatverseny, és állóképességi edzések Zala György erőnléti edző vezetésével.”

Peterdi András a riói “edzőtársak” teljesítményéről vall lelkesebben:
„Hatalmas öröm és izgalom volt végigkísérni vívóink riói szereplését. Ráadásul a párbajtőrözőkkel együtt edzek nap mint nap, így különösen felértékelődtek számomra ezek az eredmények. Éppen edzőtáborban voltunk az utánpótlás korú gyerekekkel, amikor Szász Emi megnyerte az aranyérmet! Nagy ujjongás tört ki a táborban, fantasztikus érzés volt! A férfi párbajtőrözőket egy másik edzőtáborban kísértem figyelemmel, ott a legkisebb gyerekekkel együtt izgultunk.. alig tudtunk ülve maradni! Az eredmények motivációt adnak a következő időszakra, úgy hiszem a vívók mellett sok más sportoló számára is.”

Imre Géza a férfi párbajtőr egyéni versenyében ezüstérmet szerzett 2016. aug. 9-én, miután az elődöntőben végig vezetve, klasszis vívással legyőzte a világelső francia Grumier-t. A fináléban a koreai Park Sangyoung ellen végig aranyesélyesként vívott, de a hajrában 15/14-re fordított az ázsiai.

ImreGéza egyéni ezüst- és csapat bronzérmesként – Adja! | Fotó: MTI

  Az egyik a sok őszinte beszélgetés közül az  MVSz interjúja Gézával az éremszerzés másnapján.

Az egykori pécsi vívó, Dancsházy Nagy Tamás a magyar férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzőjeke, akihez az olimpiai csapatban három tanítvány tartozik, mégis méltatlanul keveset említik a riói sikerek ricsajában, pedig a szerzett érmekből kettő az ő sikere is egyben. Az egyéni versenyben tanítványa, Imre Géza igen közel volt az aranyhoz, ám vereségét – Géza szavait idézve a NOL interjújából„hozzáértők és hozzá nem értők is félremagyarázták. Sokkal prózaibb oka volt a vereségnek, mint amit sokan belegondolnak. Nem volt semmiféle fekete lyuk vagy önkívületi állapot. Nem is értem, hogy egyesek miért hibáztatják az edzőmet. Abszolút kontrolláltam az asszót, nem kellett, hogy közbeszóljon.”
Mestere pedig így látja: „Géza London óta nyert egy egyéni és egy csapat világbajnoki aranyérmet… És most egy olimpiai ezüstöt. Úgy, hogy legyőzött három világklasszist, Boczkó Gábort, Novoszjolovot és Grumier-t. Aztán majdnem Parkot is.”  Ez pedig, akárhonnan nézzük: siker.. és részben pécsi siker, amelyre büszkék lehetünk!

Imre Géza és mestere, Dancsházy Nagy Tamás | Fotó:MTI

Szilágyi Áron megvédte londoni olimpiai címét: Rio de Janeiro férfi kard egyéni olimpiai bajnoka lett 2016. aug.10-én, mestere Decsi Tamás – és egy egész nemzet legnagyobb örömére!

A kétszeres olimpiai bajnok! | Fotó: MTI

A riói olimpia vívóversenyeit a magyar épée bronzérme aranyozta be 2016. aug.14-én, amikor olimpiai bronzérmes lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású magyar férfi párbajtőrcsapat.

A hazaiak a tábla  5. helyéről a legjobb négybe kerülésért az erős Korea csapatát verték 45/42 arányban. Így az elődöntőben a világelső francia válogatottal vívtak hatalmas csatában, győzelemesélyes pillanatokkal, ám végül a franciák 45/40 arányú  győzelme miatt a magyar csapat a helyosztóra készülhetett.

A bronzmeccsre Bockó Gábor helyére Somfai Péter állt be,  és ez a felállás is nyerőnek tűnt: a világbajnoki címvédő Ukrajna ellen 39/37 arányú győzelmet ért el a csapat. Részletes beszámoló olvasható az MVSz hírében.

Egy fantasztikus csapat: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter | Foto: FIE

Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőrválogatott vezetőedzője: “Boldogok és büszkék vagyunk. Az egyéni verseny utáni pillanattól kezdve csak a csapatversenyre konentráltunk. Elemeztünk, edzettünk, lábteniszeztünk, lazítottunk. És úgy érzem, hogy ezzel a bronzéremmel kihoztuk a maximumot ebből a mai versenyből. Bebizonyítottuk, hogy négyemberes válogatottunk van, bebizonyítottuk, hogy nincs koreai átok. A franciák jobbak voltak egy hajszálnyival, de utána az ukránok ellen ismét remekeltünk. Nagyszerű bronzérmet nyertünk!” 

Remek érzés Imre Géza nyilatkozatát olvasni: “Na, újra tudok mosolyogni! Nem hiszem, hogy ennél többet ki lehetett volna hozni ebből a napból. Próbáltam minden tőlem telhetőt megtenni, egy ezüst- és egy bronzéremmel térhetek haza, és valamennyi csapattársam pástra lépett.”

A többiek nyilatkozata az MVSz hírében.

A riói olimpiát összegeve: WeAre HUNBEL!EVABLE!


Nyári Vívótábor

Vívótábort hirdetett a PTE-PEAC Vívószakosztálya 2016. augusztus 15–19-ig, hogy a versenyidényt felkészülten kezdhessék az utánpótlás korú vívók. Így az Olimpici Épée Grand Prix versenyeken rendszeresen induló törpici, gyermek, újonc és serdülő vívók az orfűi tábor gyönyörű bázisán, természetes környezetben tölthettek egy hetet a Mecsek Háza jóvoltából.
A környék lehetőségeit kihasználva a programban futás és strandolás, úszás is szerepelt, a vívóedzéseknek az orfűi sporttábor tornaterme adott otthont, ahol a táborzáró háziversenyt is tartották. Az idén alapított Bajai Vívó Sportegyesület – BVSE​ tíz vívója, edzői is részt vettek a táborban a Pte-Peac Vívószakosztály​ invitálására.
A két egyesület partnersége egész biztosan folytatódik a jövőben – mondta Hoffbauer Márk szakosztályvezető.
Kemény volt az edzőtábor, de nagyon hasznos! Jól éreztük magunkat, sokat tanultunk, köszönjük, hogy itt lehettünk! – tette hozzá Erdős Csaba​, a BVSE edzője.

További felvételek a táborról készült fotók albumában a szakosztály Facebook-oldalán.

Pécsivívás a Szamárfül Családi Fesztiválon
A vívószakosztály idén is a megjelent Zsolnay Negyedben rendezett Szamárfül Családi Fesztiválon augusztus 19–21-én az Engarde! Vívás gyerekeknek foglalkozással. A riói események hatására nagy érdeklődés övezte a vívást, sok esetben a szülők is nagy örömmel próbálták ki gyermekeikkel együtt a vívás játékos formáját. Így a jelentkezők száma is megnövekedett a tanév elején sportágat keresők közül. Az előző évekhez képest sokkal többen választották a vívást, és ezúttal nem csak a gyerekeknek, de most kezdő felnőttek és egyetemisták részére is indul kezdő csoport.

Az érdeklődés folyamatos volt... Fotó: Tóth László

További felvételek az eseményről készült fotók albumában a szakosztály Facebook-oldalán.

Idényfelkészítő edzőtábor
A PTE-PEAC Vívószakosztálya megtartotta hagyományos idényfelkészítő edzőtáborát. Az eddigi évek gyakorlatának megfelelően az edzések úszás, spinning, futás, erőnléti és vívástechnikai részekből, valamint szabadvívásból épültek fel a hét során augusztus 22–26-ig.
Felvételek az edzőtáborról készült fotók albumában a szakosztály Facebook-oldalán.