Hírek

Szenzációs világkupa – irány Rio!

2016 Peter Bakonyi Fencing World Cup, Vancouver, 2016. február 12–14.

A PTE-PEAC Vívószakosztály két párbajtőrözője, Berta Dániel és Peterdi András is a vancouveri világkupára utazó keret tagjai voltak, így az egyéni versenyszámot követően tűzközelből élhették át, ahogy a magyar férfi párbajtőr-válogatott egy fantasztikus izgalmakkal kísért versenyben megnyeri a vancouveri világkupát – az utolsó kvalifikációs megmérettetést –, és ezzel repülőjegyet vált a 2016-os nyári olimpiai játékokra.

A világ legjobbjai csaptak össze az kvótaszerzésért folytatott igen kiélezett verseny egyéni versenyszámában is, mely 192 fős mezőnnyel vette kezdetét még pénteken. Igen nagy büszekeség, hogy ennek két pécsi párbajtőröző is részese lehetett.
A csoportfordulóban Peterdi András nyújtott jobb teljesítményt 4 győzelem mellett 2 vereséggel, míg Berta Dani 3-3-as mutatóval végzett.
A tábla első szakaszát mindkét pécsi sikerrel vette: András 15/12-re győzedelmeskedett izraeli ellenfele felett, míg Dani 15/7-re bizonyult jobbnak a japán Kitamura ellen. A főtáblára jutás során András kikapott a svájci Kuhn-tól, így számára a 77. hely megszerzésével véget értek a küzdelmek.

Berta Dani Balról, a csoportfordulóban | Fotó: Devin Manky Photography

Dani 15/10-re győzte le az egyiptomi Nabil-t, így bejutott a főtáblára. A legjobb 64 között a világranglista 10. helyezettje, a japán Minobe volt az ellenfele, akit ezúttal csodálatos asszóban 15/10 arányban elporolt. Ezt követően az igen agresszíven vívó olasz Pizzo állta Dani útját, hogy a legjobb 16 között folytathassa a versenyt. A 15/10 arányú vereség a versenyben a 30. helyezést jelentette Daninak, ami egyrészt egy világkupán remek teljesítmény, másrészt tapasztalatbővítő momentum.
Dani így látta:
“A csoportmeccsek nem mentek jól, görcsös voltam. A táblán első ellenfelemtől a körben kikaptam, de tudtam váltani, és hogy mit kell vívni ellene. Magabiztos voltam. Az egyiptomi ellenfél kellemetlen volt, de átmentettem a türelmem az előző asszóból. Másnap a  főtáblán a japán szenvedős volt: 6/9-es hátrány dolgoztam le. Sikerült taktikát váltani, és a külső tanácsok is segítettek. Az olasz Pizzo ellen igazából ötlettelen voltam. Sosem vívtam vele, nehéz volt alaptaktikát találni, és igen erőszakos stílusával is megzavart.
Örülök az eredménynek, és köszönöm mindenkinek aki segített: Danka Sándornak, Bokrétás Csabának, Pálvölgyi Ágnesnek, Szatmári Rolandnak és Csipak Krisztának!”

Emellett persze örömmel adjuk hírül azt is, hogy a magyar férfi párbajtőr-válogatott megnyerte a Vancouver Men’s Epee World Cup csapatversenyét! Hatalmas gratuláció a Boczkó Gábor, Somfai Péter, Rédli András, Imre Géza alkotta csapatnak!

Elképesztő menetelésben a legjobbak: Boczkó–Somfai–Rédli–Imre | Fotó: Devin Manky Photography

Természetesen ebben a sikerben is ott a pécsi szál, hiszen a válogatott keretedző Dancsházy Nagy Tamás Pécsett kezdte vívó- és vívóedzői pályafutását.
Gratulálunk a vancouveri világkupa magyar résztvevőinek!

(Hírünk előzményeiről csütörtöki bejegyzésünkből lehet tájékozódni.)