Hírek

Berta helyt állt a Bakui Játékok erős mezőnyében

Berta Dániel, a PTE-PEAC vívója Bakuban az Első Európa Játékok egyéni versenyén a legjobb magyar párbajtőreredményt érte el. Danka Sándor tanítványa a 14. helyen végzett úgy, hogy a nyolcba jutásért az olimpiai ezüstérmes, a legutóbbi Budapest Grand Prix-n szintén ezüstérmet szerző kubai származású francia Trevejo-val kellett megküzdenie, és hajszálon múlt, hogy a kemény, kiváló vívó felett győzemet arasson.

Berta Dániel

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az olimpiai kvalifikációs időszak miatt itthonról a “második vonal” utazott a versenyre, míg a legtöbb ország a “nagyokat” vonultatta fel az első Európai Játékokra.
A magyar férfi párbajtőr-küldöttség négy vitéze egytől-egyig kemény csoportban küzdötte fel magát a táblára, ahol Berta kivételével mind elvéreztek, Dani viszont csodás, 15/12 arányú győzelmet aratott az orosz Gusev felett.

Dani bemelegítés közben

További részletek Dani nyilatkozatából:
…tudtam, hogy nehéz csoportom lesz, nem ért meglepetés. A selejtezőt nehézkesen, két vereséggel indítottam, és csak a harmadik asszómat sikerült győzelemre váltanom, s egyre jobban ment a vívas. Az olasz Fichera-tól és az izraeli Herpe-től kaptam ki, 4:2-es indexszel zártam. A táblán 12-es voltam, és ott már vezeték nélkül (wireless) vívtunk, amit én nagyon élvezek. Egy velem egy korosztályú orosszal, Gusev-vel vívtam, 15/12-re nyertem. Végig magabiztosan vívtam, bár a végén volt egy kisebb megingás, de
sikerült megoldanom.
A következő ellenfél jóval nehezebb falatt volt, a 44 éves francia Ivan Trevejo. Az eleje szoros volt, a közepén ellépett 8/4-re. Onnan kellett váltanom, 12/7-ről feljöttem 12/12re. Nagyon élveztem a mérkőzést, mert már szerettem volna kipróbálni magam ellene. A második harmad vége előtt még szúrtunk egy együttes találatot, így 13/13-mal álltunk fel az utolsó harmadra. Sajnos a befejezés nem sikerült, mert kétszer passzét szúrtam. Miután kezet fogtunk, még egy kicsit sajnáltam a mérkőzés végét, de aztán örültem, hogy végülis sikerült helytállnom, nem érzem, hogy szégyent vallottam volna ellene. A szám egyik fele felfelé, a másik lefelé görbül, mert a négybe jutásért egy finnel vívtam volna, aki úgy gondolom, könnyebb ellenfél. Készülünk a csapatra, az olaszokkal kezdünk a 4-be jutásért. A csapatunk jó, erős, remek technikai tudással, kellő motivációval. Én bízom magunkban.

Szükség is van erre a bizalomra, és mindannyiuk tudására, hiszen a mezőny erős. Hajrá Dani, hajrá magyar csapat! Szombaton lehet szorítani értük – sőt, követni a fejleményeket!