Hírek

Magyar Országos Bajnokság 2014

A hazai vívóéletben az év vége előtti időszak a sportág mindhárom fegyvernemének egyik fő megmérettetése. A Westend Magyar Vívó Országos Bajnokság a 100 esztendeje alakult Magyar Vívó Szövetség centenáriumának jegyében zajlott december 18–21-ig Budapesten. Az MVSZ értékelve az elmúlt időszakot ünnepi keretek között elismerte a sportág jeles képviselőit, így többek között Berta Dániel és Tóth Gergely, valamint mesterük, Danka Sándor is a díjazottak között szerepelt.
Az Országos Bajnokság legnépesebb versenyszámában a PTE-PEAC vívói is szinte teljes versenyzői létszámmal vettek részt: a férfi párbajtőrözők 125-en álltak pástra. A csoportfordulóból Peterdi Bence kivételével a pécsiek táblára kerültek. Berta Dániel és Peterdi András könnyedén jutottak el a 32-es tábláig, míg a többiek hol az elvártnál jobban, hol rosszabbul teljesítve találtak legyőzőre.
Helyezések: Plazzeriano Gábor 57., Kajli Ákos 58., Hesz Krisztián 61., Rab Attila 62., Tóth Gergely 77., Hoffbauer Márk 82., Peterdi Bence 100.
A legjobb 32 pénteken folytatta: Peterdi András és Berta Dániel is a tábla felső ágán vívott, és a legjobb nyolc között találkoztak volna, ha Andrást nem veri a honvédos Somfai Péter, akin ezután Dani sikeresen felülkerekedett. Sajnos az Sz-L Bau Balaton vívója, File Mátyás az elődöntőben verte Berta Dánielt, aki így bronzérmet szerzett, míg András a 11. helyen végzett.

A dobogó harmadik fokán Berta Dániel és Szényi Péter | fotó: Hoffbauer Márk

A nők versenyében Hajdu Réka a 31., Öhlmüller Sarolta a 48. helyen végzett a 82 indulót hozó egyéni versenyben. A csapatversenyben a PTE-PEAC a 8. helyen végzett 12 induló között, mivel a lábadozva csatlakozó harmadik tag, Provender Roxána az egyéniből nem hozhatott pontot a csapatnak. A pécsiek az MTK1 legyőzésével bekerültek a legjobb nyolcba, azonban a férfi csapathoz hasonlóan az idei magyar bajnok Honvéd csapatával kerültek össze a néygbe jutásért, a helyosztókon pedig nem született győzelem – így maradt a nyolcadik hely.

A csapatverseny tavalyi férfi párbajtőr ezüstcímét a PTE-PEAC idei csapatának nem sikerült megvédenie. A verseny 22 csapata között a PTE-PEAC idén a Berta–Hesz–Peterdi A.–Tóth; a PTE-PEAC2 pedig a Hoffbauer–Kajli–Peterdi B. felállásban indult neki a menetnek. A fő csapat a VASAS2-t legyőzve a nyolc között a tavaly bronzérmes Honvéd kemény csapatával került össze, akiket ezúttal nem sikerült legyőzni, így maradt a küzdelem a helyosztókért. Egy további győzelem az MTK ellen, valamint vereség a BVSC csapatától végül a 6. helyet jelentette. A PTE-PEAC2 a 18. helyen zárt, miután vereséget szenvedett a TSC ellen, legyőzte a Csepelt, és kikapott a DHSE-PMD csapatától.

Berta Dániel idén sem okozott csalódást mesterének, Danka Sándornak | fotó: Hoffbauer Márk

Az OB részletes eredményei az MVSZ weboldalán megtalálhatók.