Szabályok

Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A vívósport három szakágra különül el. Ezek a kard, a tőr és a párbajtőr, ezen belül külön versenyeznek a nők és a férfiak.
A versenyvívás története felöleli az egész XX. századot. Jelenleg érvényes szabályai megértést igényelnek, de nem bonyolultabbak, mint sok más, szabályok által rögzített egyéni nagy csapatsportág.

A három fegyvernem azonosságai:
A selejtező mérkőzések csapatküzdelmekben öt találatra történnek, amit az egyenes kieséses rendszer követ.  A főtáblán folytatott küzdelem tizenöt találatra történik, ahol egy vereség már a kiesést jelenti. A világversenyeken az egyéni küzdelmeket mára már minden szakágban csapatversenyek kísérik. Három fős csapatok csatáznak váltóverseny formájában, egyéni összecsapásokkal, negyvenöt találatra. A csapatversenyek lebonyolítása is direkt kiesés. A találatok érvényességét elektromos találatjelző gép mutatja, mely nagyban segíti a versenybíró rendelkezéseit. A döntés /és az esetleges tévedés/ az adott csörtét vezető zsűri joga. A találatok adása a tizenhat méter hosszú vívópáston zajlik a vezetőbíró “Rajta!” és “Állj!” vezényszava között. A szakágak világversenyeire egy időpontban és helyszínen kerül sor. A különbségek napjainkban már nemcsak a találatok módjából, az egyezményes szabályokból és a találati felületek eltérésébol adódnak. Az élsport szintjén az egyes fegyvernemek oktatása, felkészülése, versenyzése és a sportág világméretű népszerűsödése és elterjedése megszüntette a fegyvernemek közti korábban előforduló átjárhatóságot.
A kard és a tőr konvencionális, míg a párbajtőr combat fegyvernem. A konvenció egyezmény, megállapodás, mely az asszó során a támadás elsőbbségét biztosítja. Amennyiben a támadó /kezdeményező/ vívó akciójába az ellenfél vele egy időben belevág, vagy beleszúr a találatokat nála kell megítélni. A támadás kritériuma, hogy folyamatos előrehaladás közben a fegyverrel támadni kell az ellenfél érvényes találati felületét. Ez esetben a védekező vívó csak hárítással, jó ütemű tempóban végrehajtott közbetámadással (ez időkülönbséget jelent) vagy szabályosan végrehajtott közbetámadással, akcióval veheti át a kezdeményezést.

A három fegyvernem különbségei:

Párbajtőr: Combat fegyvernem, tehát harci fegyver – az elsőként találatot elérő kapja a pontot, támadási szándéktól függetlenül. Az esélyek kiszámíthatatlansága a fegyver jellegéből adódóan itt a legnagyobb. Találatot csak szúrással lehet elérni, az egész testfelület érvényes találati felület. Kettős találatnak – együttesnek –minősül ha mindkét fél a másodperc 1/25-öd részén belül ér el találatot.
Kard: A találatok adása vágással és szúrással egyaránt történhet ezért a variálhatósága, cselekménysora ebből adódóan szellemisége is ennek a fegyvernemnek a legnagyobb. A találati felület deréktól felfelé érvényes ez alatt mélyvágásnak minősül, amit a találatjelző gép nem jelez. Fél évszázadon keresztül a magyar kard legyőzhetetlennek bizonyult, s a világméretű rivalizációban az elmúlt évtizedekben és napjainkban is meghatározó szerepet játszanak bajnokaink.
Tőr: A konvenció itt is érvényes, találati felülete csak a törzs, valamint a fejvéd szakáll-része. A fej és a karok érvénytelenek, az ide érkező találatokat fehér lámpa jelzi a találatjelzőn, de a konvenció ugyanúgy érvényben marad.

A felszerelésekkel, versenyzéssel kapcsolatos részletes dokumentáció legfrissebb változata  szabadon, ingyenesen elérhető és letölthető a Magyar Vívó Szövetség honlapjáról.

A sportorvosi igazolással kapcsolatos rendeletről ebből a pdf dokumentumból lehet tájékozódni.