Hírek

Utánpótlás Olimpici OB 2021

Olimpici Országos Bajnokság
Keszthely, 2021. június 20–25.

Az előző versenyszezonban a pandémia miatt szeptemberre kitolt OB idején számolt be a PTE-PEAC Vívószakosztály arról, hogy az elmúlt évtized legjobb utánpótlás-eredményeit érték el a feltörekvő korcsoportok tagjai a versenyen. Akkor egy ezüstérmet, négy bronzérmet és további négy döntős helyezést szereztek a pécsiek. Az idei OB június 20-án kezdődött, s a második nap már kiemelkedő eredményeket hozott a PEAC vívóinak.

Az első versenynap egyéni gyermek versenyszámai érmet nem hoztak a pécsieknek, ám Bagoly Beni mentségére legyen, hogy a győztes fogta meg a nyolcba jutás során, Lippai Diának pedig egyetlen tuson múlt a továbbjutás.
A hétfői csapatversenyen viszont a fiúk megállíthatatlanok voltak, és a dobogó legfelső fokára állhattak! Hesz Krisztián és Hesz-Antonovics Dóra tanítványai: Bagoly Benedek, Bernhardt Áron, Nagy-Tószegi Soma és Szentpáli Dániel a nyolc közé jutásért az Avangarde VSE-t (45/22), a legjobb négyért az OVSE-t (45/26), a döntőért a Budapesti Honvéd (45/34) csapatát győzték le, majd a döntőben 45/36-ra múlták felül a BVSC gárdáját.

A PEAC gyermek fiú csapata minden ellenfelet legyőzve szerzett aranyérmet az OB-n! | fotó: pecsivivas.hu

A fiúk példáját követve a Fodor Bianka, Lippai Diána, Sörös Eszter, Varga Judit alkotta leány csapat sem tétlenkedett: a Tapolca (45/35) majd az MTK2 (45/39) legyőzésével jutottak a legjobb négy közé, ám a BVSC megálljt parancsolt a PEAC-nak (45/22). A lányok a bronzmeccsen kiélezett küzdelemben maradtak alul a VASAS alakulatával szemben (45/39), a negyedik helyen végezve. A lányok második csapata: Faragó Tamara, Nyári Boróka, Papp Nikolett a 16. helyen zárt.  

Megyeri Alíz ezüstérmet szerzett a törpici leányok Szezonzáró Bajnokságán.
Danka Sándor tanítványa a táblán mind a négy direkt kieséses mérkőzését magabiztosan nyerte, s a döntőben mindössze 10/8 arányban maradt alul Légrádi (OVSE) ellen.

Egy szép pécsi ezüst a legifjabbak szezonzárójáról: Megyeri Alíz 2.! | fotó: pecsivivas.hu

Az újonc fiúk versenyében két pécsi, Bagoly Benedek és Lippai Máté vívhattak a legjobb nyolcba jutásért, végül Beni a 11., Máté a 16. helyen végzett. A fiúk csapata az 5. helyen végzett, a legjobb nem fővárosi csapatként.

A bajnokság legtapasztaltabb korcsoportjában, a 14 évesek versenyében a fiúk között a 32-es tábláról nem jutott tovább pécsi vívó. Ám a PEAC fiatal csapata kitett magáért a csapatversenyben: 19 induló között a 6. helyezést érte el. 
A leányok serdülő egyénijében viszont szép fekete-fehérré varázsolták a díjátadót a pécsi leányok: Jakobi és Herke helye mondhati kötelező volt a legjobb nyolc között, s meglepetésre Doma Bogi is csatlakozott az ünneplőkhöz: 5. Jakobi Júlia, 7. Doma Boglárka, 8. Herke Réka.

 

Bokrétás Csaba három tanítványa is nyolc közé jutott a serdülő leányok keszthelyi Magyar Bajnokságán | fotó: pecsivivas.hu


A korcsoport csapatversenyén a döntős pécsi leányok Machlik Mírával kiegészülve a 4. helyezést szerezték meg. 

A fotón pedig Jakobi Julcsi nyakában a második érem, valamint a kupa a kezében egy számára és edzője, Bokrétás Csaba számára is egy igen eredményes idény eredménye: Julcsi a szezon ranglistaversenyében a dobogós harmadik helyet szerezte meg 1080 ponttal a 72 fős ranglistán. Berta Dani óta Julcsi az első, aki az utánpótlás-ranglista ilyen előkelő helyén szerepel az élen.
Bokrétás Csaba edző így nyilatkozott az örömteli pillanatok után:
 – Az idei szezonban Juli minden olimpicin döntős volt, közte egy ezüst- és, két bronzérem. Saját korosztályában még egy vidékbajnoki egyéni arany és egy csapatezüst érkezett. A következő szezont kadétként kezdi, de nem nyeretlenül: az idén három kadét döntőt fogott, közte egy bronzot és a kadét OB 5. helyezését. A 9. helyezett kadét csapat tagja, és az egy tussal a dobogóról lemaradó junior csapat meghatározó egyénisége 14 évesen. A felnőtt OB-n a legjobb pécsi eredményt érte eé 27. helyezével.
Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. Biztos vagyok benne, hogy még sok örömet fog szerezni a pécsi vívás kedvelőinek. Az olimpici-korból kilépve a nemzetközi szereplés a cél, címeres melegítőben. Az előrelépés záloga egyénisége, adottsága, akarata, tehetsége mellet az is, hogy nincs egyedül: kortársai az egyesületben, amely szerencsére egyre többet képes nyújtani a versenyzőknek.


Részletes eredmények
Gyermek fiú (U11–12), 84 induló
10. Bagoly Benedek, 20. Szentpáli Dániel, 21. Nagy-Tószegi Soma, 27. Bernhardt Áron, 60. Fehér Benedek

Gyermek leány (U11–12), 85 induló
23. Fodor Bianka, 24. Sörös Eszter, 25. Lippai Diána, 30. Varga Judit

Gyermek fiú csapat, 16 induló
1. PTE-PEAC: Bagoly Benedek, Bernhardt Áron, Nagy-Tószegi Soma és Szentpáli Dániel

Gyermek leány csapat, 16 induló
4. PTE-PEAC 1: Fodor Bianka, Lippai Diána, Sörös Eszter, Varga Judit
16. PTE-PEAC 2: Faragó Tamara, Nyári Boróka, Papp Nikolett

Törpici leány (U10), 31 induló
2. Megyeri Alíz

Törpici fiú (U10), 46 induló
20. Marczi Balabán

Újonc fiú (U13), 85 induló
11. Bagoly Benedek, 16. Lippai Máté, 25. Kosztor-Nemes Boldizsár, 47. Bótor Zerind

Újonc leány (U13), 89 induló
50. Fodor Bianka, 52. Lippai Diána, 55. Juhász Jana

Újonc fiú csapat (U13), 14 induló 
5. PTE-PEAC: Bagoly Benedek, Lippai Máté, Kosztor-Nemes Boldizsár, Bótor Zerind

Serdülő fiú (U14), 94 induló
16. Kosztor-Nemes Boldizsár, 17. Gyenis Máté, 28. Lippai Máté, 33. Kovácsfi-Till Áron, 50. Nyári Koppány, 55. Bótor Zerind

Serdülő leány (U14), 81 induló
5. Jakobi Júlia, 7. Doma Boglárka, 8. Herke Réka, 55. Szenti Lili, 56. Machlik Míra

Serdülő fiú csapat, 19 induló
6. PTE-PEAC: Gyenis Máté, Kosztor-Nemes Boldizsár, Kovácsfi-Till Áron, Lippai Máté

Serdülő leány csapat, 14 induló
4. PTE-PEAC: Doma Boglárka, Herke Réka, Jakobi Júlia, Machlik Míra

A részletes versenydokumentáció böngészéséhez az Engarde listájából lehet választani a bajnokság versenyszámai közül.
A versenyen megörökített pillanatokat a szakosztály Facebook-oldalának albumában lehet nézegetni.