Hírek

Olimpici – duplabronz az OB előtt

Olimpici Grand Prix 5.
Békéscsaba, 2021. május 14–16.

A párbajtőrvívás utánpótlás-versenysorozata, az Olimpici GP legutóbbi fordulóját februárban rendezték Szolnokon. A járványügyi korlátozások feloldásával a sportszövetség ismét zöld lámpát adott a versenyeknek, így a 11–14 éves korú vívók három korcsoportja ismét összemérhette erejét a dél-alföldi vívóbázis Békéscsabán.

Gyermek (U11–12) korcsoport
Fiúk, 75 induló
A pécsi gyermek fiútriót nem sok választotta el a negyeddöntőtől: Bagoly Benedek a 9., Nagy-Tószegi Soma a 10., Szentpáli Dániel a 13. helyen végzett.
A csoportfordulóban Dani egy vereséget összeszedett, enélkül azt írtuk volna, hogy a fiúk behúzták a csoportkört veretlenül. Beni a rangsorban a 3., Soma a 6., Dani a 16. helyről kezdhette a táblát, ahol a 16-os tábláig mindhárman magabiztos győzelmeket arattak. 
Majd Szentpáli a táblaelső Petrovszki ellen 5/10 arányban maradt alul, 
Nagy-Tószegi 5/10 arányban, Bagoly pedig 6/10 arányban kapott ki, miután a tábla alapján papírformás nyerő helyzetüket nem tudták biztosítani. 

Leányok, 62 induló
A körülményekhez képest népes mezőnyben a pécsi leányok közül Lippai Diána a 29., Papp Nikolett a 33., Fodor Bianka a 35., Fehér Fanni a 37., Megyeri Alíz az 55., Sörös Eszter a 60. helyen végzett.

Újonc (U13) korcsoport
Fiúk, 38 induló
Lippai Máténak kevés hiányzott a legjobb nyolc közé jutáshoz, a 9. helyet szerezte meg. Kosztor-Nemes Boldizsár a 14., Bótor Zerind a 21. helyen végzett.
A csoportfordulóban Kosztor-Nemes Boldizsár és Bótor Zerind is 3/2, Lippai Máté 5/0 győzelem/vereség arányban vívott.
Zerind a 32-es táblán Szörfi (BVSC) ellen maradt alul (5/15), és Máténak is vele gyűlt meg a baja a nyolcba jutás során (9/10), pedig előtte egy szép győzelme volt (15/7) Benke (ZANSHIN SE) ellen. Boldi Sápi (INTERFENCING DSC) ellen szerzett előnyt (15/8), majd Kelemen (BHSE) ellen vívott kiélezett asszót, melyet végül egy találattal vesztett el (14/15). 

Leányok, 23 induló
Az újonc mezőnyben rég indultak ilyen kevesen, és az idényben Pécsett is hiányos a korosztály. Ezúttal a még kezdő versenytapasztalattal rendelkező Juhász Jana tett próbát, ám győzelem nélkül kezdte a táblát, amelyen Hegyesi (DVE) legyőzte 15/6 arányban.    


Serdülő (U14) korcsoport

Fiúk, 41 induló
A legjobb nyolcbajutás lett volna a következő lépés a versenyben Gyenis Máté és Nyári Koppány számára is.  Mátét a táblaelső Pelle (BHSE) akadályozta meg ebben 5/15 arányban, Koppány ugyanígy járt, csak a tábla alsó ágán Balázs (MTK) ellen 6/15 arányban. Előtte a csoportban mindketten 3/3 győzelem/vereség arányban végeztek. Kis számmisztika, hogy a 32-es táblán mindketten ugyanilyen arányú győzelemmel kezdtek, mint amivel el is verték őket: Gyenis/Bicsérdi (TAPOLCA VK) 15/5, Nyári/Varga (MTK) 15/6.
Végül Gyenis Máté a 13., Nyári Koppány a 14. helyen végeztek.
Kovácsfi-Till Áronnak nem sikerült a csoportfordulója, egy győzelemmel nem került táblára, így a 35. helyen végzett. 

Leányok, 36 induló
A csoportfordulóban Jakobi Júlia 4/1, Machlik Míra 3/2, Doma Boglárka 2/3, Szenti Lili 1/4 győzelem/vereség arányban vívtak.
Sajnos két pécsi klubasszóval kezdte a táblát: a sikerszériás Julcsi a kezdő versenytapasztalattal vívó Lilit volt “kénytelen” kiejteni. Domát Cséri (TAPOLCA VK) ejtette ki, aki így a 26., Szenti a 28. helyen végeztek.

Julcsi és Míra meg sem álltak a dobogóig. Míra a 32-es táblán Berényi (INTERFENCING DSC) ellen nyert 15/14 arányban. A 16-os táblán Patócs Zsolt tanítványa a táblakettes Nagy Emmán kerekedett felül (14/13), a Bokrétás Csaba tanítvány Jakobi pedig Herendi (DVE) enne nyert. Aztán az elődöntőért minketten nagy különbséggel nyertek: Jakobi/Szabó (BÉKESSY DEBRECEN) 14/7, Machlik/Szekeres (BÉKESSY DEBRECEN) 15/8. Majd a döntőbe jutásért Jakobinál a táblaelső Gachályi (AVA), Machliknál a versenyt végül megnyerő Nébald (MTK) küzdött jobban, így a dobogó harmadik fokára a két pécsi leány állhatott, hogy átvehessék bronzérmeiket!


Mindig csodálatos látvány több pécsit a díjkiosztón látni: Jakobi Julcsi és Machlik Míra bronzérmesek az OB előtti fordulón! | fotó: pecsivivas.hu / Hesz K.