Hírek

Pécsi vívósikerek a hétvége mindkét napján

II. Veterán Válogató
Budapest, Kovács Pál Vívócsarnok, 2018. március 23.

Az idény második Veterán Párbajtőr Válogató-versenyén arany- és ezüstérmet szereztek a PTE-PEAC párbajtőrözői. A SZURKA-PISZKA VSE és a VASAS SC rendezte megmérettetés ezúttal 51 fős összlétszámmal zajlott a férfiak versenyében.
A 70+ korcsoportban Benedek ezúttal nem jutott be a negyeddöntőbe, és a 9. helyen végzett.
A 40+ és 50+ vívói, összesen 30 fő vívta együtt a csoportfordulóját: Rab 3/2, Mátyás és Plazzeriano 4/1 győzelem/vereség arányban vívtak. Az 50+ tábla tizenkét fős mezőnyében Rab Attila megvédte címét: az első válogatóhoz hasonlóan korosztálya legjobbjaként aranyérmet nyert, a döntő szoros küzdelmében legyőzve az MTK vívóját, id. Csiszér Ferencet.
A 40+ mezőny tábláján 18-an versenyeztek: Mátyás Pál az elődöntőért kapott ki 10/5 arányban, így az 5. helyen végzett, míg Plazzeriano eljutott a döntőig, amelyben ezúttal alulmaradt az MTK vívója, Urbán Zsolt ellen 10/6 arányban, így ezüstérmet nyert.

A PEAC-siker PIN-kódja ezúttal: 5 2 9 1 | fotó: pecsivivas.hu

 

II. Tersztyánszky Ödön emlékverseny
Csákvár, 2018. március 24.

A szabadidős idény egyik tavaszi állomását rendezte az SZVSZSE, a kardozó olimpiai bajnok Tersztyánszky tiszteletére születési helyén, Csákváron.
Hatalmas, 86 fős férfi mezőny versenyével indult a nap, ám a végére a PTE-PEAC volt az egyetlen klub, amelynek két versenyzője is a legjobb nyolc közé került.
A versenyzők 13 csoportba osztva vívták a csoportfordulót: a szabadidős ranglista élén álló Rab Attila, valamint Deák Szilárd is 5/1, Benedek Dezső 1/4, Hesz Krisztián 4/2 győzelem/vereség arányban vívtak, míg Plazzeriano veretlenül zárta a selejtezőt. A lyukas 128-as táblán kora estig zajlottak a küzdelmek.
Benedek kikapott a 64-be jutásért (73. helyezett).
Hesz szoros asszóban jutott a 32 közé, majd a 16-ba jutásért a legvégén ezüstérmes Deák Istvánt kapta, akivel nem bírt, így a 29. helyen végzett.
Rab Attila is túl korán találkozott erős ellenféllel: Komlón ugyan egyszerűen nyert az érdi Partics ellen, ezúttal utóbbi nagyon megszorította Attilát, aki így a 19. helyen végzett.
Deák Szilárd három szép győzelem után bejutott a legjobb nyolc közé, ahol klubmérközést vívott Plazzerianóval – utóbbi nyert, így Szilárd a 8. helyen végzett.
Plazzeriano két könnyebb mérközéssel indíthatta a táblát, és a nyolcba jutásért az előző napi döntőben jobb Urbán Zsolt ellen vehetett revansot. Ezután került össze Deák Szilárddal, majd a döntőbe jutásért Partics Péterrel, akivel fej fej mellett haladtak 14/14-ig, ám a kupékirályt érte a szerencse a győztes pontért folyó küzdelemben, Plazzeriano nyakába így bronzérem jutott.

Deák 8., Plazzeriano 3. a második csákvári versenyen. (Az 5., kínai versenyző hiányzik a képről.) | fotó: pecsivivas.hu

 

A felnőtt női mezőny 49 fős mezőnyében négy pécsi versenyzett.
Antonovics Dóra 4/2, Varga Tímea 3/3, Tombory Liza 5/1 győzelem/vereség arányban, míg Hajdu Réka veretlenül fejezte be csoportkörét.
A táblán Varga és Antonovics egy táblagyőzelem után kiestek a 16-ba jutás során, Timi a 25., Dóri a 21. helyen végzett.
Eggyel beljebb került Hajdu Réka, aki a rangsor 2-ként kiemelt volt, s táblagyőzelmével a 16-ba jutott, ahol a verseny későbbi győztese nyert Réka ellen 15/13 arányban.
Tombory Liza szintén nem vívott a 32-ért, majd két szép győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé. Ott a BHSE versenyzője, Szombath állította meg, így Liza a 7. helyen végzett.

 

A délutáni serdülő (U14) versenyszámokban 35 leány és 29 fiú versenyzett.
A leányok versenyében Herke Réka szerezte meg a 8. helyezést. Lorch Nikoletta a 10., Machlik Borbála a 13. helyen végzett; Füredi Anna a 24., Bonnyai Tamara a 30. helyen zártak.
Herke Réka csodás győzelmet aratott a táblán, s a nyolcba jutást klubtársával, Lorch Nikolettával kellett eldönteniük. Ezt követően a verseny későbbi aranyérmesét Réka már nem tudta megfogni: a TSC vívója, Garzó nyert 15/11-re.

A serdülő fiúknak is sikerült a PEAC színeit kétszeresen képviselni az eredményhirdetésen:
Puskás Péter bronzérmet szerzett, Reuter Ákos pedig az 5. helyért járó érmet vehette át. Siker Mihály a 22. helyen zárt.
A csoportfordulóban Ákos hibátlanul vívott, Péter is csak egy vereséget szedett össze. Utóbbi sikeresen vívott a 16-ért, Ákos kiemeltként csak a nyolcbajutásért. Mindketten székesfehérvári ellenfelet győztek le a nyolcért, de mivel mindketten az alsó ágról érkeztek, összekerültek, s ezúttal Puskás nyert Reuter ellen, 15/9 arányban. Ezután Péter döntöbe jutását az SZVSZSE vívója, Janky akadályozta meg.

A serdülő korcsoport pécsi érmes brigádja: Reuter 5., Herke 8., Puskás 3. | fotó: pecsivivas.hu

További fotók a versenyről a PTE-PEAC Vívószakosztály Facebook-albumában.