Hírek

Világkupa-dobogón Berta Dániel!!!

Férfi Párbajtőr Világkupa
Lignano, 2017. október 17–19.

Alig egy hónapja Peterdi András rendhagyó világkupa-szereplésének örülhettünk – akkor András Bernben az ötödik helyezést érte el.
A VK-sorozat legutóbbi állomásán ezúttal klubtársa, Berta Dániel remekelt fantasztikus teljesítménnyel, hiszen az olaszországi világkupán honfitársával, Rédli Andrással vívhatták a döntőt szombat este! A magyar himnusz ezúttal nemcsak a második világkupa-győzelmét ünneplő Rédlinek, de az ezüstérmet szerző pécsi párbajtőrözőnek is szólt! Kettős magyar siker – ez igen, Berta Dániel!

Világkupa magyar döntősökkel: Berta Dániel ezüstérmes, Rédli András aranyérmes | Fotó: A. Bizzi/FIE

A kilenc magyar résztvevőt bivalyerős, közel háromszáz fős mezőny várta a viadalon, a pénteki selejtezőket követő 64-es főtáblát már csak három hazai versenyző vívhatta szombaton. Berta 3/3, Peterdi András 5/1 győzelem/vereség aránnyal vívta a csoportfordulót. Utóbbi kínai ellenfelét legyőzve került össze a német Bellmann-nal, sajnos a főtáblára ő került fel, András pedig a 70. helyen befejezte a versenyt. Dani egy percre sem lazíthatott a nap során: előbb az ukrán Tymoshenko, a majd holland Tulen és a német Herzberg bánhatta Dani küzdeniakarását.

Az igazi csodát Dani másnap művelte: a papírformának fittyet hányva tábla 57-ként a tábla 8. londoni aranyérmes Limardo-t 15/14 arányban legyőzte! A 16-ba kerülésért a német Rein kapott ki Danitól 15/12-re, majd ismétlésként újra egy olimpiai bajnok: a koreai Park elleni 14/11 arányú győzelmével Dani ott találta magát a krémben: nyolc kiváló vívó a világ minden tájáról, a 2. pozícióban, alsó ágon honfitársa Rédli András, a legelsőn a világbajnok Paolo Pizzo – pont Danival összepárosítva.

Berta és Rédli világklasszisokat maguk mögé utasítva érték el, hogy egymással vívjanak az első helyért! | Fotó: A. Bizzi/FIE

De két olimpiai bajnok után az olimpiai ezüstérmes, jelenlegi világbajnok Pizzo nem sok jóra számíthatott: 15/13 arányban kapott ki a pécsi párbajtőrözőtől, aki a döntőbe jutásért sem lélegezhetett fel. Mennyi de mennyi klasszist tréfált már meg a svájci Max Heinzer? Ezúttal azonban a komolyság uralhatta a pástot. Lényeges különbséggel, 15/7 arányban csodálatos győzelmet aratott felette Dani. Miután az alsó ágon a honfitárs sem tétlenkedett – előbb a francia Jerent, majd a kazahsztáni Kurbanov legyőzésével – honfitársként köszönthették egymást Berta Danival az első helyért vívott küzdelemben.

Berta, Rédli, Kurbanov, Heinzer | Fotó: A. Bizzi/FIE

A rutin ezúttal Rédli Andrásnak második világkupa aranyérmét hozta el, Berta Daninak pedig felnőtt pályafutása legcsodásabb eredményét. Rédli András mellett állva a dobogón átvehetette a jól megérdemelt ezüstérmet! Rendkívüli, csodálatos teljesítmény ez! Gratulálunk Danika!

Berta Dániel köszönetnyilvánítása:
“Köszönöm mindenkinek aki segített eredményem elérésében!
Köszönöm edzőim, Dancsházy- Nagy Tamás, Bokrétás Csaba, valamint nevelőedzőm, Danka Sándor munkáját, pszichológusom, Pálvölgyi Ági felkészítését és segítségét, az étrendemet Fegyverneky Zsolt táplálkozási szaktanácsadónak, Szatmári Rolandnak és Dr. Váczi Márk, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusának erőnlétem felépítését – és legfőképp köszönöm családom és párom támogatását! Köszönet a PBT Fencing részére is támogatásukért!”

Pécsiek a világi pástokon: az edző és válogatott edző Dancsházy-Nagy Tamás és tanítványa Berta Dániel | Fotó: A. Bizzi/FIE

Sajnos Dani – teljesítményétől függetlenül – nem vívhatott a vasárnapi csapatversenyben, mivel a csapatok összeállítását szombat délig kellett véglegesíteniük a versenyen induló nemzeteknek.
Így a résztvevő 28 nemzet között a magyar csapat – Bányai Zsombor, Peterdi András, Rédli András és Siklósi Gergely – a 7. helyről kezdte meg a küzdelmeket.
A 16-ba jutásért Hollandia csapatát, a 8-ba jutásért Irán válogatottját legyőzték, aztán a 4-be kerülésért a mindig problémás orosz delegáció érkezett, amely 43/40 arányban nyert, a nap végére a legnagyobb kupát is. Az ötödik helyért aztán svájc magához ragadta a lehetőséget, így a magyar csapat a hetedikért a cseh delegációt tette a helyére. Egy világkupa helyedik hely, nem rossz, nem rossz, de várjuk, amikor Danika is színre léphet!