Hírek

Felnőtt Vívó Magyar Bajnokság 2017

Felnőtt Vívó Magyar Bajnokság
Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok – Budapest, 2017. november 24–26.
Idén is közel 600 vívó állt pástra a Felnőtt Országos Bajnokság pénteki selejzetőnapján a hazai vívótársadalom összfegyvernemes megmérettetésén.

november 24. péntek
A 117 fős mezőnyben Provender Roxána 2 győzelem 4 vereség, Öhlmüller Sarolta 3 győzelem 2 vereség arányban végzett a csoportfordulóval, Saci egy tussal kapott ki a 64-be jutásért, így a 66. helyen végzett, Roxi egy 15/7 arányú győzelemmel 64-be jutott, és a 32-ért szintén egy találatal, de kikapott debreceni ellenfelétől, ez a 63. helyezésre volt elegendő. Antonovics Dóra a 78. helyen végzett, miután a csoportban 2 győzelem 3 vereség arányban végezve a táblán kikapott a 64-be jutásért. Pécsi női párbajtőröző így sajnos nem került főtáblára.

A férfi versenyzők 172 fős mezőnyében Berta Dániel és Peterdi András 5/1, Hoffbauer Márk, Mátyás Pál és Rab Attila 3/3, Hesz Krisztián és Plazzeriano Gábor 2/3, Merkl Levente 2/4, Hardi Ádám és Kovács Andor 1/5,  Baranyai Máté 1/4 győzelem/vereség arányban végeztek a csoportfordulóban, így a fiatalabbak közül csak Merkl Levente került táblára a felnőttek mellett.
A táblára ezúttal 120 vívó került fel, a 64-be jutásért Berta a klubtárs Merkl Leventét verte 15/7-re, Peterdi Szlachányit (MTK) 11/5-re, Hoffbauer Farkast (Balaton VK) 15/9-re, Rab pedig Nagyot (VVSK) 15/6-ra. A többi pécsi vereséget szenvedett a táblán, így nem jutottak fel a 64-es táblára.
A 32-be jutásért Berta Szabót (BVSC) verte 15/10-re, Peterdi Kovácsot (Tapolca VK) 15/6-ra, Rab pedig Gózont (15/9).

november 25. szombat
A pénteken kialakult a 32-es táblával folytatódott szombaton az egyéni verseny.  A férfiak közül Berta Dániel, Peterdi András és Rab Attila folytatta a küzdelmeket a legrangosabb hazai versenyen.
Rab Attila 10/5 arányban alulmaradt a BVSC vívója, Andrásfi ellen. Peterdi lábsérülése ellenére ugyan felkerült a 32-es táblára, Bende ellen már nem volt elég a helybenvívás, és kikapott 13/10 arányban.. nem sokon múlt a fordítás.
Berta Dániel még időben magára talált a Keszthelyi (AVA) ellen vívótt asszóban, melyet 15/12 arányban fejezett be. A legjobb nyolc közé Bakos Bálint (VASAS SC) ellen állt pástra, akit szoros küzdelemben, hátrányból fordítva szorított meg egyetlen találattal, 10/9-re győzve. Az elődöntőbe jutásért már nagy magabiztossággal, 15/3-ra nyert Bánsági (BVSC) ellen. A döntőbe kerülésért kortársa és nagy riválisa, Siklósi Gergely várta, akit 15/13 arányban vert el, határozott koncentráltságot mutatva.

Berta Dani győztes találata a döntőbe jutásért | Fotó: pecsivivas.hu

Danika 2013-ban már vívott döntőt az Országos Bajnokságon. Akkor az öttusázó Marosi Ádám győzeldelmeskedett a még kevésbé rutinos Berta ellen, aki 2014-ben is dobogón állt, akkor bronzérmet szerzett. A döntő tapasztala már tehát megvolt, de a fináléban ezúttal a felső ágról a Rédli Andrást is búcsúztató Bányai Zsombor kerettag, a VASAS SC versenyzője került Danival szemben. A fináléban igazán izgalmas csatát láthatott a közönség a Nemzeti Sportcsarnok pódiumpástján. Előbb Dani húzott el néhány találattal, de Zsombor egyenlített, majd néhány tussal ő ment el. Dani koncentrált vívással visszahozta, és ismét két tus előnyre tett szert 12/10-nél. A befejezésben az idő szorítása pontatlanná tette Dani akcióit, és Zsombor egyenlíteni tudott 13/13-ra, amikor lejárt a vívóidő. A hirtelen halálban, tehát az utolsó egy percben ugyan Dani kapta a prioritást, Bányai gyors flesstámadásától tartva ellenfelére nyomult, a győztes találatot pedig ezúttal Bányai vitte be.
Berta Dániel ezzel elnyerte második magyar bajnoki ezüsthelyezését, s a legsikeresebb pécsi eredményt is az idei bajnokságon. Nagy gratuláció neki, és a mögötte álló csapatnak!

Dani, és jelenlegi mestere, Bokrétás Csaba | Fotó: pecsivivas.hu

A férfi versenyszám pécsi végeredményei: Berta Dániel 2., Peterdi András 22., Rab Attila 31., Hoffbauer Márk 58., Mátyás Pál 94., Plazzeriano Gábor 102., Hesz Krisztián 106., Merkl Levente 109., Baranyai Máté 130., Hardi Ádám 142., Kovács andor 147.

Az ország jelenleg második legjobb párbajtőrözője pécsi: Berta Dániel ezüstérmes! | Fotó: pecsivivas.hu

 

A Kerekesszékes Magyar Bajnokság férfi párbajtőr versenyszámában Fazekas István és Somogyvári Imre indult pécsi színekben. Sajnos a 16-os táblán egymással kerültek össze, a továbbjutó Somogyvárit azonban a későbbi bajnok megakadályozta a 4-be jutásban: Somogyvári a 8., Fazekas a 9. helyen végzett.


november 26. vasárnap

Az OB befejező napja a csapat versenyszámok ideje.
Női párbajtőrben 18 csapat jelentkezett. A pécsi színenkben Provender Roxána, Öhlmüller Sarolta és Antonovics Dóra egyéniben is versenyző hármasát Póka Bea erősítette. A lyukas 32-es tábla 14 helyéről startoló négyes az erős, 3. helyen álló BVSC1 csapatával szállt szembe, amely 45/30-ra legyőzte a pécsi csapatot. A 9-16 táblán az ÉTC ellen 45/43, majd a BHSE 2 ellen 45/37-re kaptak ki a lányok, akik ezúttal nem nyerték meg a 15. helyért vívott találkozót a Belvárosi VSE-vel szemben, így a 16. helyen végeztek.

A férfiak csapatversenyében 23 csapat vesz részt, köztük a PTE-PEAC1 Berta Dániel, Peterdi András, Rab Attila, és a Németországból a csapatversenyre hazatérő Tóth Gergely részvételével, valamint a PTE-PEAC2 Hesz Krisztián, Hoffbauer Márk és Plazzeriano Gábor hármasával.
Utóbbiak nem vívták be magukat a 16-os táblára, mert a TSC öttusázói megléptek az elején. A hátrány ledolgozása sem ment könnyen, a három különbség megmaradt a végére: 45/42, így a PTE-PEAC 2 a 18. helyen végzett.

Az 1. csapat drukker és támogató szerepét vállalta Peterdi András (remekül szerepelt ebben is), aki lábsérülése miatt az egyéniben szerzett pontszáma miatt tartaléknak állt a csapatba, a munka a többiekre marad. A lyukas 32-es táblán az 5. helyről bemelegítésképpen a TAPOLCA VK-t 45/33-ra verték a nyolcba jutásért, ám a legjobb négy közé a VASAS SC 2 csapata ha csak egyetlen tussal is, de jobbnak bizonyult.

A PTE-PEAC 1 csapata: Rab, Berta, Tóth, Peterdi | Fotó: pecsivivas.hu

Az 5-8-as táblán az 5. helyért két találkozón brillíroztak a pécsi vívók: az MTK-t 45/41-re, a BVSC 2-t hosszabbításban, egyetlen tussal, 44/43 arányban  győzték le. Ehhez igazán mindhárom vívó hozzátette, amit tudott, valódi örömvívással őrizte meg 5. helyét a PTE-PEAC 1 férfi párbajtőrcsapata.

Részletes eredmények:

Párbajtőr egyéni versenyek: női | férfi
Párbajtőr csapatversenyek: női | férfi

Hosszú három nap után… a PTE-PEAC vívó-delegációja | Fotó: pecsivivas.hu

A versenyen készült fotók megtekinthetők a PTE-PEAC közösségi oldalán albumba rendezve.