Hírek

Versenyekkel zárul az idény

Férfi Párbajtőr Világkupa, Párizs
A felnőtt férfi párbajtőrözők olimpiai keretét még négy magyar versenyző kísérhette el a francia fővárosban zajló Challenge SNCF Réseau világkupára május 21–22-én – köztük két pécsi, Berta Dániel és Peterdi András.
Az egyik legjelentősebb versenyen – amelynek története egészen 1937-ig visszanyúlik – a tavaly világbajnoki címet szerzett Imre Géza bronzérmes lett 219 induló között. A delegáció többi tagjának eredményei: 18. Boczkó Gábor, 35. Szényi Péter, 41. Somfai Péter, 45. Rédli András, 81. Berta Dániel, 136. Peterdi András, 144. Buta Levente.
Dani 4/2, András 3/3 győzelem/vereség arányban fejezte be a csoportfordulót. Peterdi a táblán kikapott skandináv ellenfelétől 15/8 arányban, Berta a 64-es előtáblára jutásért portugál ellenfelét verte 15/5-re, de a főtáblára való feljutásban ukrán ellenfele megakadályozta.
Érdekesség, hogy a versenyt népszerűsítő videóhoz két magyar versenyzőt is “kölcsönöztek” – Boczkó és Imre is látható benne.

Teaser Challenge SNCF Réseau 2016 by ffescrime

A magyar csapat – Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter – a rangos versenyen 22 nemzet között szerzett bronz helyezést a cseh és spanyol válogatott legyőzésével. Ezúttal Franciaország csapata megakadályozta a mieinket az elődöntőbe jutásban, a fiúk a harmadik helyért viszont sima győzelmet arattak Izrael csapatával szemben. Ezúttal a legjobb Ukrajna, a második Franciaország lett.

Részletes eredményekkel a verseny weboldala, hazai részletes beszámolóval az MVSZ híre szolgál.

 

Kadét és junior párbajtőr előválogatók, Budapest
Már a következő szezonra helyezkedhettek a kadét és junior utánpótlás-korosztály párbajtőrözői. A PTE-PEAC vívói is indultak a május 21–22-én zajló megmérettetésen a fővárosi Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsanokban.
A kadét fiúk versenyében a pécsiek nem brillíroztak: a 81 fős mezőnyben a legtovább Merkl Levente jutott, aki a 38. helyezést érte el.
A leányok 66 fős mezőnyében remekült szerepelt Tombory Liza, aki vigaszágon került be a negyeddöntőbe. Koncentrált vívással, erős ellenfelek legyőzésével sikerült előretörnie, és az elődöntőbe jutásért a verseny későbbi győztese állította meg – nem könnyen, 15/13 arányban nyert – így Liza a nyolcadik helyen zárta a versenyt.

Tombory Liza | Fotó: pecsivivas.hu
Liza remek vívással bekerült a legjobb nyolc közé | Fotó: pecsivivas.hu

A junior fiúk versenyében 77 vívó állt pástra, köztük a PTE-PEAC színeiben Tóth Gergely, akit csak riválisa, a balatoni Siklósi Gergely akadályozott meg abban, hogy a dobogó legmagasabb fokára állhasson.

Tóth Gergely | Fotó: pecsivivas.hu

Ezúttal Siklósi 15/11 arányban didalmaskodott a pécsi reménység felett, de Gege ezüstérme így is értékes portéka. Merkl Leventének ezúttal a juniorok között sikerült 32-be jutnia: a 28. helyen zárt.

Remek Gege-ezüst! | Fotó: pecsivivas.hu

A junior lányok versenyében 72 induló között Provender Roxána a 17., Tombory Liza a 40. helyezést érték el.

 

Szabadidős Szezonzáró Verseny, Budapest
Az utánpótlásversenyekkel egyidőben rendezte a Magyar Vívó Szövetség a B-kategóriában vívók összfegyvernemes idényzáró megmérettetését május 21-én a Gerevich Aladár Sportcsarnokban.
Pókáné Bea ismét kipróbálta magát a tőrözők között, a 11 fős mezőnyben az éremszerző hetedik helyezést érte el.

Pókáné Bea női tőrben 7. helyezett | Fotó: pecsivivas.hu

A női párbajtőr versenyszámban 24-en mérkőztek meg, köztük Pókáné Bea a nyolcadiknak járó érmet vehette át.

Pókáné Bea női párbajtőrben 8. helyezett | Fotó: pecsivivas.hu

A férfi párbajtőrözők 39 fős mezőnyében Plazzeriano Gábor a lehető legtöbb pontot adó helyezés elérésére törekedett, hogy a B-kategóriás ranglista év végi pontértékelésében megtarthassa második helyét. Ez sikerült, hiszen a versenyen az 5. helyezést érte el, miután egy találattal, szoros asszóban maradt alul az öttusázó Klissel szemben.

Az idényzáró pontversenyben a férfi párbajtőrözők között (balról jobbra) 3. Deák István NKESE, 1. Losonczi Dávid DVE, 2. Plazzeriano Gábor PTE-PEAC | Fotó: pecsivivas.hu

A versenyszámok végén értékelték minden fegyvernemben az idény első három ranglista-helyezettjét, amelyben egy pécsi volt érintett: a PTE-PEAC színeit képviselve Plazzeriano a másodiknak járó kupát vehette át.
Pókáné Bea a női párbajtőrözők ranglistáján a 6. helyen, a tőrözők között a 24. helyen zárta az idényt.