Hírek

Martinek János ösztöndíjat kapott Berta Dániel

Átadták a Pécsi Tudományegyetem első sportösztöndíjait, melyeket azok a PTE-hallgatók nyerhettek el, akik kiemelkedő eredményt értek el a sport bármely területén, beleértve természetesen – az esélyegyenlőség jegyében – a parasportot is. Ezentúl minden szemeszterben kiírják majd a pályázatokat.

Bódis József rektor és Jenei Zoltán kancellár gratulál Daninak | Fotó: Csortos Szabolcs / UnivPécs

A PTE számára fontos mérföldkő volt, hogy az intézmény vezetésének szorgalmazására az elmúlt év végén megalakult a PTE Sport és Parasport Bizottság, amely első feladatának tűzte ki, hogy a PTE-n kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó hallgatókat, illetve azokat a sportolókat, akik az egyetemi versenyeken sikeresen képviselik a pécsi egyetemet, ösztöndíjban részesítsék.

Négy kategória különbözteti meg az egyetemi minőségi sportot, a csapat vagy egyéni sportágban első osztályú sportolót, a válogatott szintet, míg a legmagasabb kategória a Martinek János kiemelt sportösztöndíj. A korábbi öttusázó olimpiai bajnokról, egykori PTE-hallgatóról elnevezett kategóriában az a hallgató pályázhat sikeresen, aki olimpián vagy paralimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon vagy Universiadén felállhat a dobogóra. A Martinek János ösztöndíj egyszeri, háromszázezer forint támogatást jelent a nyertes hallgatónak, de a másik három kategóriában járó 80, 120, illetve 160 ezer forintos ösztöndíj is komoly segítség lehet a sportban is sikeres fiatalok számára.

Ebben a szemeszterben Martinek János ösztöndíjban Berta Dániel vívó, valamint Bali Dániel és Mazács Fanni aerobikos részesültek. Összesen, a négy kategóriában 29 hallgató pályázott, és közülük 18-an nyertek el sportösztöndíjat. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora az ösztöndíjak kapcsán elmondta, hogy minden tisztelet megjár azoknak, akik amellett, hogy egy adott tudományterületen értékes diplomához jutnak várhatóan a pécsi egyetemen, még arra is marad energiájuk, hogy a sport területén a tehetségüknek és a szorgalmuknak köszönhetően kimagaslót nyújtsanak. „Az ilyen hallgatók valóban minden segítséget és támogatást megérdemelnek.” – tette hozzá a rektor.