Hírek

Párbajtőr WestEnd Grand Prix, Budapest

Rekordlétszámú mezőny tele világklasszisokkal – a Budapesten rendezett párbajtőr WestEnd Grand Prix-n. A férfi versenyszám 296 indulója között húsz magyar versenyző állt pástra – köztük két pécsi bajnok, Berta Dániel és Peterdi András. A szombati selejtezőket követően a vasárnapi 64-es főtáblára három magyar jutott: Rédli András, Imre Géza és Berta Dániel.
Peterdi a 107., Berta a 64. helyen végzett. A papírformát nem követő versenyt az észt Novosjolov nyerte, a legjobb hazai eredményt Imre Géza könyvelhette el, aki a 28. helyezést érte el.
Részletes végeredmény itt.

Feszült figyelem

A világ méltán legerősebb versenyének nevezett viadal csoportmérközéseiben Peterdi kiemelkedően jól vívott (5 győzelem / 1 vereség), míg Berta görcsösen kezdett (2 győzelem / 4 vereség).
A tábla első körében Peterdi kiemelt volt, ám a 128-as táblán lengyel ellenfele legyőzte. Berta a 256-os táblán spanyol ellenfelét 15/11-re győzte le, amitől lendületbe jött és francia ellenfele ellen kiélezett meccsen 15/13-ra tudott győzni. A 64-es előtáblán 15/8 arányban legyőzte norvég ellenfelét is, így bejutva a vasárnapi főtáblás versenyre.
Ellenfele a legjobb 64 között a francia világranglista-vezető Robeiri volt, aki 15/9 arányban bizonyult jobbnak Berta Dánielnél, aki így nyilatkozott szombati napjáról:

“A nap nyögvenyelősen indult. Görcsösen vívtam a csoportkörben, 0 győzelem és 3 vereség után sikerült megnyernem az első asszómat, majd utána még egyet, de a biztos továbbjutást jelentő harmadikat már nem, igy –4-es index után reménykedtem, hogy táblára kerülök. Éppen hogy, de sikerült..
A táblán az első asszómat szerencsére nem egy idegennel, hanem egy kortárs spanyollal vívtam, akivel már többször összekerültünk világversenyeken. Nagyjából tudtam mit fog csinálni, sikerült legyőznöm.
Ezután jött a francia válogatott egyik oszlopos tagja, Blaszyck. Kérdezgettem az idősebbeket, Boczkót, Peterdit, hogy mire számitsak, így volt némi elképzelésem asszó közben. Végig kiélezett volt, fej-fej mellett vivtunk. Kétszer is sikerült meglépnem két tussal, de ledolgozta. A vége igen feszült volt 14/13-as állásnál. Nagyon örültem, hogy sikerült legyőznöm egy ilyen nagy nevet.
A nap utolsó asszóját a norvég Backer ellen vívtam, akivel a csoportkörben már találkoztunk, akkor kikaptam tőle 2/5-re, de a 15-ös asszó már más. Kényelmesebben és türelmesebben tudtam vivni, kidolgoztam az akciókat, és taktikailag fel tudtam épiteni az asszót, mely 15/8-as győzelmemmel zárult.
Nagyon boldog voltam a nap végén, hogy gyenge kezdés után sikerült helyrebillennem, és el tudtam kapni a fonalat.”