Hírek

Világversenyeken léptek pástra a pécsiek

Budapest ismét világversenynek adott otthont – ezúttal a Héraklész Junior Világkupát rendezte a Magyar Vívó Szövetség a hétvégén. A férfi párbajtőr versenyszám 160 versenyzőjének soraiban húsz magyar vívóval, akik közül négyen a PTE-PEAC versenyzői. A selejtezők csoportfordulóiban Berta Dániel veretlenül, Győrffy Kristóf, Peterdi Bence és Tóth Gergely egyaránt négy győzelem két vereség arányban végzett. Győrffy a 128-as táblán búcsúzott, így a 70. helyen végzett, Tóth és Peterdi a 64-es táblán kaptak ki, s mindketten a 46. helyen fejezték be a világ legjobbjait felvonultató megmérettetést. Berta orosz, belga, norvég, magyar, az elődöntőben ismét orosz ellenfeleit győzte le, és a döntöben is egyetlen tussal maradt alul Bányai Zsombor ellen.

Berta Dániel ezüstérmes a világkupán | fotó: Kozma János, hunfencing

Második helyezésével a világranglistán a jelenlegi kilencedikről várhatóan a harmadik helyre kerül.
.
Peterdi András a heidenheimi Felnőtt Férfi Párbajtőr Világkupán 258 induló között a selejtezőben négy győzelemmel,  két vereséggel kezdte meg a táblát. Elsőként szerb ellenfelén lépett túl 9/3 arányban, majd német ellenfelét 15/14-re győzte le, a 64-be jutásárt pedig 15/13-as győzelmet aratott dán riválisával szemben. Következő, olasz ellenfele nem hagyta Andrást a legjobb 32-be kerülni, 15/10 arányban verte, így Peterdi az 57. helyen végzett. A versenyen ezüstérmet szerzett a 2013-as VB-csapat tagja, Rédli András.

Miután a világbajnok kvartettből Imre Géza és Boczkó Gábor is sérült, a csapatversenyben Peterdi András is bizonyíthatott, hiszen Rédli András, Somfai Péter, Szényi Péter társaként állhatott fel a 33 nemzet csapatával megkezdődő versenyen. A 16 közé jutásért Puerto Rico-t verték 45/21-re, a nyolcba kerülésért Egyiptomot egyetlen tussal, 39/38 sikerült lenyomni. A negyeddöntőben az egy tus különbség azonban a  lengyelek javára sikerült. A helyosztók során a Venezuela elleni vereség és Németország elleni győzelem a hetedik helyezést jelentette a magyar csapatnak.