Hírek

Rio Rio-ért – pécsi versenyző az elit GP-n

Felnőtt Párbajtőr Grand Prix, Rio de Janeiro
A 2016-os olimpiai játékok helyszínén rendezték az elitvívás világkörüli nagycirkuszának, a Felnőtt Párbajtőr Grand Prix-nak egyik állomását május 22–24. között. A verseny a rio-i olimpiai részvételről döntő GP-sorozat egyik kvalifikációs állomása volt, ahol tehát nemcsak a győzelem, de a részvétel is igen fontos, és nem pusztán a környezet káprázatos volta, sokkal inkább az értékes pontok miatt.

Az előző, budapesti GP eredményeinél jobbakat tartogatott ez a táj a magyar versenyzőknek. | Fotó: fie.org

A férfiak versenyében a 191 induló között öt hazai versenyző állt pástra, köztük a PTE-PEAC vívója, Peterdi András. A csoportfordulóban Peterdáj egyetlen vereséggel az egyik legjobb magyar eredményt produkálta olyan ellenfelek felett diadalmaskodva, mint az olasz olimpiai aranyérmes Tagliariol, vagy a szintén élmezőnyben tartozó Limardo.
A 64-es főtáblára jutáshoz a kazahsztáni Gryaznov legyőzésével nyílt meg az út, és a 32-be is gond nélkül jutott be András az olasz Bino legyőzésével.

A svájci Heinzer ágára kerülni nem a legjobb, ami egy GP-n történhet. /A képen a 64-es tábla egy részlete látható/

A svájci Heinzer-t csak a versenyt megnyerő francia Borel volt képes megállítani az első helyért, így András nem jutott tovább, de eredménye így is rendkívüli, hogy a világ legjobb vívói között a 26. helyet csípte meg. A honfitársak közül az egyre jobb formában lévő Boczkó Gábor a 8. helyen végzett, míg Imre Géza a 28., Rédli András a 35., Szényi Péter a 121. helyezést érték el. A nők versenyében a világranglistát vezető Szász Emese az 5. helyet szerezte meg.

Remélni lehet, hogy Rio egyik jelképét a magyar vívás 2016-ban is oldalunkra varázsolja! | Fotó: fie.org