Hírek

Pécsi vívó aranya az MVSz nyitóhíre!

AGC Kupa & U23 EU Körverseny
Tatabánya, 2017. január 07–08.
A Magyar Vívó Szövetség honlapján január 8-án a pécsi reménység, Berta Dániel szerepel a nyitóhírben, miután aranyérmes lett 2017 első duplaválogatójának második napján!
A viadal egyben U23-as európai körverseny is volt, így tizenkét nemzet, s 101 induló között sikerült Daninak kivívnia az elsőséget. Veretlen csoportforduló után Dani ellenfelei voltak:
a 64-es táblán: Debnár (BVSC) 11/10
a 32-es táblán: Loránd (VASAS SC) 15/8;
a 16-os táblán: Andrásfi (BVSC) 13/12;
a legjobb nyolc között: Buta (VASAS SC) 15/5
az elődöntőben: Bányai (VASAS SC) 14/13
a döntőben: Russo (Formia, Italy) 15/10

A pécsi aranyember a büszke edzőkkel...

Dani mellett Peterdi Andris indult a viadalon, aki a csoportkör után tábla elsőként jutott tovább, ám a nyolc közé jutásért 10/9-re hosszabbításban kikapott olasz ellenfelétől, így a 9. helyen végzett.
A válogató első napján Berta a 17., Peterdi az 55. helyen végzett a 132 fős mezőnyben. Tóth Gergely betegség miatt nem indulhatott a válogató egyik versenyén sem.

Berta Dániel a hétvégéről:
Mindkét nap selejtezőit hibátlanul zártam. Szombaton táblán második lehettem a jó tusarány miatt. Éreztem, hogy jól megy a vívás.
A táblán az első mérkőzésem során román ellenfelemet szoros küzdelemben, de 15/12-re legyőztem. A következő asszót egy öttusázó ellen vívtam, de sajnos elszakadt bennem valami. 3/1-es vezetésnél elment a koncentrációm, amit nem tudtam visszahozni. Sajnálom, mert jó ágam volt, ráadásul őt eddig mindig vertem, most kikaptam.
Konzultáltam pszichológusommal, edzőimmel, megbeszéltük a napot, hogy mit változtassak, így már a velük egyeztetett taktikával álltam pástra. A csoportforduló ismét hibátlanul sikerült. Az első asszóm egyből hosszabbításos volt, 7/10-ről hoztam vissza, és nyertem hirtelen halálban 11/10-re. Aztán könnyebb ellenfelet kaptam, aki egy rosszul kivitelezett támadás miatt, átszúrta a kesztyűmet, még a tenyeremet is megsérült. Égető fájdalommal voltam kénytelen tovább vívni a következőkben, ám sikerült a fájdalmat is hasznomra fordítani: előbb a BVSC-s Andrásfi Tibivel vívtam. Nem fűztem nagy reményt a győzelemhez a kezem miatt, de a pihenőidőben Dancsházy-Nagy Tamás adott egy remek instrukciót, amit tudtam használni, és kiegyenlítettem három tus hátrányból. Hosszabbításban ismét én voltam jobb. A negyeddöntőben Buta Leventével vívtam, nem volt szoros, de figyelnem kellett, így tudtam 15/4-re győzni. A döntőért húzós asszóm volt Bányai Zsomborral. Kicsit “verekedős” mérkőzés volt, élveztem, bár a kezem annyira nem.. végig fej-fej mellett vívtunk, 13/11-es vezetésnél egyenlített, a hosszabbításban ismét én találtam.
Nagyon elégedetett vagyok, hogy három mérkőzést is hosszabbításban nyertem.
A döntőt az olasz Russo-val vívtam. Tamástól megkaptam az instrukció, mivel egy másik tanítványa a döntőért kapott ki tőle. Így már volt elképzelésn és taktika az asszóra – ez sokat segített.
Hiányzott már a győzelem, régen nyertem versenyt.
Köszönöm a felkészítést edzőimnek Dancsházy-Nagy Tamásnak és Bokrétás Csabának, pszchológusomnak Pálvölgyi Ágnesnek, és Fegyverneky Zsolt táplálkozási szaktanácsadónak. Sokat segítetettek mindannyian az elmúl időszakban. Köszönöm az Pécsi Tudományegyetem, Pécs városvezetése és természetesen családom támogatását!